Legnagyobbikom tegnap megint hozott egy adag zsenge gévagombát. Ma Középsőm (aki rövid szabadságra jött haza) főzte meg, most csikós tokány módra.
A gombát még tegnap megtisztítottam és felszeleteltem, egy púpos
tányérral lett. Frissen tartó fóliával letakarva hűtőbe raktam a mai
felhasználásig.
Hozzávalók:
Kb. 10 dkg szeletelt bacon, 1-2 evőkanál olaj, 2 db tölteni való
(vagy lecsó) paprika, 1 hegyes-erős paprika, 1 paradicsom, 1 tányér
szeletelt gévagomba, pici só, 2 kávéskanál fűszerpaprika, 0,5 liter
forró víz, 2-3 púpos evőkanál 20 %-os tejföl, 1 evőkanál rétes liszt,
kb. 1 dl hideg víz.
A szeletelt bacont kis olajon kiolvasztotta Középsőm, majd rárakta a
felkockázott hagymát, az egyik kisebb darabokra vágott tv paprikát,
hegyes-erős paprikát, és a hámozott feldarabolt paradicsomot. A
szalonnás alapon megdinsztelte a zöldségeket, majd hozzáadta a gombát,
sózta, és néhány percig együtt párolta, amíg a kevés kioldódó nedv
eltűnt alóla. Akkor megszórta fűszerpaprikával és felöntötte vízzel -
ekkor rakta bele a nagyobb darabokra vágott másik tv paprikát. Kb. 18
perc főzés után behabarta az összemixelt tejfölből, lisztből és hideg
vízből álló habarással. Még kb. 5 percig forralta és máris ehettünk. Ma
rövid makarónit főztünk a csikóstokányos gévagombához.
Legkisebbikem továbbra sem szereti a gombát, ezért inkább tegnapról
maradt tyúkpörköltet választott, aminek a jó sűrű szaftjába krumplit
főztem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése