2015. május 17., vasárnap

Fokhagymakrémleves

Ez is maradékból készült. Tegnapelőtt Középsőm reggelire hozott piacos lángost. De nem akárhogy, hozott külön dunsztos üvegben egy csomó fokhagymát, zacskóban reszelt sajtot, hogy mindenki úgy ehesse, ahogy szereti. Én csak kis fokhagymával sóval ettem, de Középsőm és Legkisebbikem fokhagymával, tejföllel, sajttal nagyon gazdagon. A fokhagymából olyan sok maradt, sajnáltam volna kiönteni ezt a tömény fokhagymakrémet ami kb 1-1,5 fej átpréselt, vagy lereszelt friss fokhagymát tartalmazott kevés vízzel elkeverve, hát jól lezárva hűtőbe tettem. 
Tegnap aztán az agyamba villant, hogy miért ne lehetne belőle fokhagymakrémleves?
Hozzávalók: 
2-3 evőkanál olaj, 2 púpos evőkanál rétes liszt, a "fokhagymakrém", vagy 1-1,5 fej reszelt/átnyomott fokhagyma, kb. 1,5-1,8 liter forró víz, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint, őrölt bors és szárított petrezselyemzöld ízlés szerint, 1 dl 30 %-os tejszín fél kávéscsésze hideg víz, 1 teáskanál keményítő.
A tetejére pirított kenyérkockák (kb.1*1 cm-es kockákra vágott kenyér pici olajon megpirítva)
Az olajjal és liszttel világos rántást készítettem, majd ráöntöttem a fokhagymakrémet (helyette mehet frissen reszelt vagy préselt fokhagyma is). Néhány percig pirítottam, aztán felöntöttem forró vízzel, ízesítettem sóval, ételízesítővel, őrölt borssal és szárított petrezselyemzölddel. Főztem pár percig, aztán hozzáöntöttem a tejszínt és azzal is kiforraltam. Kicsit hígnak találtam a levest, ezért pici hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítettem rajta. Szerintem ez még selymesebbé tette.  
Közben megpirítottam a kenyérkockákat, azzal tálaltam a levest.  Egyszerre csak kevés kenyérkockát kell a leves tetejére tenni, hogy minden falathoz roppanós kenyérkocka jusson.
Mivel életemben először készítettem fokhagymakrémlevest kicsit féltem hogy fogadja a család, de Legkisebbikemnek és Középsőmnek is ízlett, de azt hiszen nekem a legjobban. Jó hír, hogy félelmemmel ellentétben nem volt utána tömény fokhagymaszagunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése