Ez is maradékból készült. Tegnapelőtt Középsőm reggelire hozott piacos
lángost. De nem akárhogy, hozott külön dunsztos üvegben egy csomó
fokhagymát, zacskóban reszelt sajtot, hogy mindenki úgy ehesse, ahogy
szereti. Én csak kis fokhagymával sóval ettem, de Középsőm és
Legkisebbikem fokhagymával, tejföllel, sajttal nagyon gazdagon. A
fokhagymából olyan sok maradt, sajnáltam volna kiönteni ezt a tömény
fokhagymakrémet ami kb 1-1,5 fej átpréselt, vagy lereszelt friss
fokhagymát tartalmazott kevés vízzel elkeverve, hát jól lezárva hűtőbe
tettem.
Tegnap aztán az agyamba villant, hogy miért ne lehetne belőle fokhagymakrémleves?
Hozzávalók:
2-3 evőkanál olaj, 2 púpos evőkanál rétes liszt, a "fokhagymakrém",
vagy 1-1,5 fej reszelt/átnyomott fokhagyma, kb. 1,5-1,8 liter forró víz,
só és/vagy ételízesítő ízlés szerint, őrölt bors és szárított
petrezselyemzöld ízlés szerint, 1 dl 30 %-os tejszín fél kávéscsésze
hideg víz, 1 teáskanál keményítő.
A tetejére pirított kenyérkockák (kb.1*1 cm-es kockákra vágott kenyér pici olajon megpirítva)
Az olajjal és liszttel világos rántást készítettem, majd ráöntöttem a
fokhagymakrémet (helyette mehet frissen reszelt vagy préselt fokhagyma
is). Néhány percig pirítottam, aztán felöntöttem forró vízzel,
ízesítettem sóval, ételízesítővel, őrölt borssal és szárított
petrezselyemzölddel. Főztem pár percig, aztán hozzáöntöttem a tejszínt
és azzal is kiforraltam. Kicsit hígnak találtam a levest, ezért pici
hideg vízzel elkevert keményítővel sűrítettem rajta. Szerintem ez még
selymesebbé tette.
Közben megpirítottam a kenyérkockákat, azzal tálaltam a levest.
Egyszerre csak kevés kenyérkockát kell a leves tetejére tenni, hogy
minden falathoz roppanós kenyérkocka jusson.
Mivel életemben először készítettem fokhagymakrémlevest kicsit féltem
hogy fogadja a család, de Legkisebbikemnek és Középsőmnek is ízlett, de
azt hiszen nekem a legjobban. Jó hír, hogy félelmemmel ellentétben nem
volt utána tömény fokhagymaszagunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése