2015. május 17., vasárnap

Fűszeres sült pulykanyak vele sült krumplival, hagymákkal

Középsőm megint hozott főznivalót a piacról. 5 jókora pulykanyakat. Két vékonyabból levest főztünk a szokásos módon, gyorsfőző fedővel, a megszokott jelzések után 20 perc alatt, aztán hagytam magától visszaesni a főzőpálcát, addig kevés sós vízben megfőztem a csigatésztát. A levest végül rászűrtem a tésztára. Két-három napra elegendő levesünk lett.
Fő fogásként megint pörköltet főzött volna Középsőm  a három hatalmas pulykanyakból, de azt javasoltam próbáljuk ki sütve, hátha úgy is beválik és szeretni fogjuk. 
Megpucoltam egy szűrőnyi krumplit, de most nem vágtam apróra, csak 3-3 vastagabb szeletre az összes krumplit. Közben Középsőm megtisztított és feldarabolt 2 hatalmas fej vöröshagymát, legalább 6 gerezd fokhagymát meg kb. 3/4 hegyes-erős paprikát. 
A hagymákat meg paprikát kiolajozott tepsi aljára rakta, arra terítettem a vastagra szelt krumplit. 
Fűszerkeveréket készítettünk:
3 fehér műanyag kanál só, 3 fehér műanyag kanál ételízesítő, 1,5 fehér műanyag kanál fokhagyma granulátum, 1/2 - 1/2 kávéskanál nagyon finomra őrölt rozmaring és oregano, 2 kávéskanál csilipor, 1 kávéskanál őrölt bors.
A fűszereket egy kis műanyag dobozban alaposan összeráztuk, hogy egyenletes legyen az ízelosztás. 
Ezzel a fűszerkeverékkel fűszereztük meg a tepsiben lévő hagymákat és krumplit, meg a három darabra vágott pulykanyakakat is. A krumplit meglocsoltam olajjal, jól elvegyítettem, aztán közé raktam a pulykanyak darabokat. 
Még egy kis olajat locsoltam rá, hogy jó szaftos legyen, aztán alufóliával letakarva sütöttem vagy másfél-két órán át, a húsokat 2x megforgatva, míg minden puha és szép színű lett. 
Savanyúsággal lehetett enni, a szaftját kenyérrel tunkolni. Nagyon finom volt, amit az is mutatott, hogy utolsó falatig mind elfogyott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése