Középsőm megint hozott főznivalót a piacról. 5 jókora pulykanyakat. Két
vékonyabból levest főztünk a szokásos módon, gyorsfőző fedővel, a
megszokott jelzések után 20 perc alatt, aztán hagytam magától visszaesni
a főzőpálcát, addig kevés sós vízben megfőztem a csigatésztát. A levest
végül rászűrtem a tésztára. Két-három napra elegendő levesünk lett.
Fő fogásként megint pörköltet főzött volna Középsőm a három hatalmas
pulykanyakból, de azt javasoltam próbáljuk ki sütve, hátha úgy is
beválik és szeretni fogjuk.
Megpucoltam egy szűrőnyi krumplit, de most nem vágtam apróra, csak 3-3
vastagabb szeletre az összes krumplit. Közben Középsőm megtisztított és
feldarabolt 2 hatalmas fej vöröshagymát, legalább 6 gerezd fokhagymát
meg kb. 3/4 hegyes-erős paprikát.
A hagymákat meg paprikát kiolajozott tepsi aljára rakta, arra terítettem a vastagra szelt krumplit.
Fűszerkeveréket készítettünk:
3 fehér műanyag kanál só, 3 fehér műanyag kanál ételízesítő, 1,5
fehér műanyag kanál fokhagyma granulátum, 1/2 - 1/2 kávéskanál nagyon
finomra őrölt rozmaring és oregano, 2 kávéskanál csilipor, 1 kávéskanál
őrölt bors.
A fűszereket egy kis műanyag dobozban alaposan összeráztuk, hogy egyenletes legyen az ízelosztás.
Ezzel a fűszerkeverékkel fűszereztük meg a tepsiben lévő hagymákat és
krumplit, meg a három darabra vágott pulykanyakakat is. A krumplit
meglocsoltam olajjal, jól elvegyítettem, aztán közé raktam a pulykanyak
darabokat.
Még egy kis olajat locsoltam rá, hogy jó szaftos legyen, aztán
alufóliával letakarva sütöttem vagy másfél-két órán át, a húsokat 2x
megforgatva, míg minden puha és szép színű lett.
Savanyúsággal lehetett enni, a szaftját kenyérrel tunkolni. Nagyon finom
volt, amit az is mutatott, hogy utolsó falatig mind elfogyott.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése