Legnagyobbikom tegnap kirándult egy kicsit és közben megint sikerült
gombát szednie. Tudja, hogy szeretem, ezért hozott nekem egy kevés
egészen bimbós sárga gévagombát. Azon frissiben megtisztítottam, egész
vékony csíkokra szeleteltem és bezacskózva a hűtő legfelső polcára
tettem a mai felhasználásig. Ma megmértem a kis zacskót, 45 dkg volt
összesen a tisztított, szeletelt gomba.
Ezt kétfelé osztottam, 12 dkg-ot egy finom zöldséges-tejszínes
krémlevesnek főztem meg, a maradék 33 dkg-ból pedig jó sok tejföllel
gombapaprikás készült.
Néhány kép a sárga gévagombáról:
A felső képeken bimbós gévagombák, az alsón kifejlett "telep" látható.
A mostaniak olyanok voltak, mint az első képen.
Zöldséges-tejszínes sárga gévagomba krémleves
Hozzávalók:
1/3 fej felaprított hagyma, 1-2 evőkanál olaj, 12 dkg szeletelt
gévagomba, 3 vékony szál új sárgarépa (kb. 6 dkg), 1 közepes szál
petrezselyem gyökér (kb. 3 dkg) - ezek vékonyra szelve, csapott fehér
műanyag kanál ételízesítő, pici őrölt bors, 1 púpos teáskanál rétes
liszt, 1 mokkáskanál csípős fűszerpaprika, kb. 8 dl víz, kb. 0,5-0,7 dl
30 %-os tejszín, kis csokor aprított petrezselyemzöld, szükség esetén
pici só.
A hagymát, zöldségeket és gombát ételízesítő és pici bors hozzáadásával
addig dinszteltem kevés olajon, míg a kioldódó nedv el nem tűnt alóla.
Akkor leszórtam liszttel, hagytam kicsit összeforrósodni, majd ráraktam a
fűszerpaprikát, elkevertem és már fel is öntöttem vízzel, hogy a
paprika ne keseredjen meg. Addig főztem, míg a zöldségek megpuhultak,
majd botmixerrel (MixSy) simára turmixoltam. A főzőlapra visszatéve
hozzáadtam a tejszínt, felforraltam, beleszórtam a felaprított
petrezselyemzöldet. Megkóstoltam, még pici só kellett hozzá.
Isteni finom krémleves lett, érdekessége, hogy nem a gomba, hanem a zsenge sárgarépa íze érződött ki belőle legjobban.
Tejfölös sárga gévagomba paprikás
Ugyanúgy főztem, mint máskor. A felaprított hagymát és darabka zöldpaprikát megdinszteltem, ráraktam a gombát, sót, hogy a levét kiadja. Amikor zsírjára sült, ezt is leszórtam pici liszttel, elkeverés után fűszerpaprikával, és felöntöttem kb. 2-2,5 dl vízzel. Fedő alatt főztem jó 15-20 percig, utána tejfölöztem és kiforraltam. Finom sűrű szaftú paprikás lett. Orsó tésztát főztem hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése