2016. április 15., péntek

Krumplis pogácsa


Régi bejegyzéseimet nézegetve kaptam ötletet tegnap ehhez a krumplis pogácsához. A régi bejegyzés arról szólt, hogy  Tomikával együtt sütöttük meg Illéskrisz Konyhájából a krumplis pogácsát.
Jó volt olvasni a régi történetet, és közben eszembe jutott, hogy a vegyes sertéspörkölt köreteként szolgáló főtt krumpliból még van a hűtőben, éppen jó lesz egy "kis" pogácsához. Gyorsan neki is fogtam, áttörtem a puha krumplit, megmértem, 60 dkg volt. Aztán felfuttattam 1 csomag Lidl-s friss élesztőt egy kevés tejben (kb. 1 dl), amibe 2 mokkás kanál cukrot raktam. A krumplihoz kimértem 90 dkg lisztet (60 dkg finom lisztet + 30 dkg rétes lisztet), 18 dkg Vénusz sütőmargarint és 18 dkg zsírt, 2,5 fehér műanyag kanál sót, és összeállítottam a tésztát. Kriszti receptjében ennek a mennyiségnek a harmadához 2 tojás sárgáját is adott, de én azt kihagytam. Szép sima, de kissé zsíros hatású volt a tésztám, de úgy gondoltam nem baj. Lefedve pihentettem fél-háromnegyed órát, aztán lisztezett asztallapon kb. 2 cm vastagra nyújtottam, a tetejét megkarcoltam, aztán nagy pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Két kezem között kissé meghengergettem a pogácsákat, aztán sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, tetejüket megkentem egy kis tejföllel, és 20 db-ot megszórtam egy kevés reszelt trappista  és gouda sajt keverékével, mert Legkisebbikem imádja a sajtos dolgokat. A maradék 1-2 pogácsát, meg a potyadékokból készülteket másik tepsin sütöttem, de azokra már nem tettem sajtot, csak tejföllel kentem meg a tetejüket. 200 fokra és légkeverésre állított, előmelegített sütőben sütöttem meg őket, a tepsiket egyszer megcserélve, kb. 20-25 perc alatt.



Kissé tömör, mégis nagyon finom pogácsa lett. Vacsorára a gyerekek zsömle helyett használták, sonkát és sajtot tettek bele. Én is megkóstoltam, úgy is isteni volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése