"Tatuska" átvette a kicsikénket, úgyhogy tudok néhány percet lopni blogolásra (már nagyon hiányzik, úgy érzem, ezt a "gyerekemet" nagyon elhanyagoltam, de most a Kicsi az első :)!!)
Szóval hát: pénteken Sógornőmék voltak nálunk, akkor készült a szárnyas leves, csikós tokány és kacsasült. Mama küldött két kapirgálós, (kissé idősebb) falusi csirkét gyönyörűen felpucolva, feldarabolva. Tegnap Szüleimnél voltunk látogatóban, ott meg egy kiló libatepertőt, 6 (ugyancsak tisztított) galambot és egy szatyor kövidinka szőlőt, kaptunk, ami olyan édes, mint a méz.
Ráadásul Legnagyobbikom tegnap és ma is hozott egy-egy pontyot, és volt még itthon 3 jókora pulykanyakam is, úgyhogy mondhatom, van miből gazdálkodni. A galambot beraktam a mélyhűtőbe, majd akkor főzöm meg, amikor Középsőm jön haza a kis Fiáért, mert imádja a galamblevest, és Angliában nem jutnak hozzá. A halat is kifilézem, és lefagyasztom, mert halászlét is ígértem neki, mire jön.
Mára azt terveztem, hogy Mama kapirgálós csirkéiből készítek finom levest csigatésztával [ :D ], sült csirkét, sült krumplival és pulyka nyakból kissé több lecsópaprikával és paradicsommal egy finom pörköltet, mert a család azt kérte, hogy a nyakakat (amit eredetileg levesnek vettem) inkább úgy készítsem el. Ebből ebédre megvalósult a pulykanyak pörkölt tésztával és kovászos uborkával. Mert ember tervez... Szóval ... Tatuska elvitte Tomikát sétálni délelőtt, hogy levegőzzön a gyerek. Szereti megnézni az állomáson a vonatokat, aztán a Mátyás templomot, aminek a tőszomszédságában egy nagyon jó kis játszótér van. Elvileg villamost is láthatna, ha nem lenne villamospálya felújítás Szegeden, ezért a villamosok helyett buszok járnak. A kicsi a csuklós buszokat és a sima buszokat is nagyon szereti. Gondoltam, lesz időm mindent előkészíteni. Hát tényleg volt, legelőször a sütni való csirkét fűszereztem be csípősre kevert, jó rozmaringos sültcsirke fűszeremmel, kis vizet aláöntve, alufóliával lefedve betettem sülni (170 fokon, kb. 2,5 óráig sütöttem, végig alufólia alatt),
![]() |
Kissé idősebb házi csirkék "vastagja" sütve |
majd a pörköltet tettem oda, mert ennek a kettőnek kellett a legtöbb idő. Aztán belepakoltam a gyorsfőzős fazekamba a csirkék aprólékát, mellcsontját, a megtisztított zöldségekkel, vízzel és fűszerekkel, aztán lezártam és odatettem a tűzhelyre. Ekkor értek haza Tatuska és Tomika. Gyorsan vettem le a gyerek kabátját, sapkáját, és játszani kezdtünk, aztán még volt egy-két edény amit elmostam, és vártam mikor ugrik már ki a pöcök a gyorsfőzőn. Néztem közelebbről is, és akkor láttam, hogy az eltelt időben nem történt semmi, mert elfelejtettem bekapcsolni a tűzhelyet. Azt sem tudtam sírjak, vagy nevessek. Nosza, gyorsan bekapcsoltam, és közben korholtam magam, hogy ilyen feledékeny vagyok. Hát egyszer csak elkezdett kifutni a levesem a gyorsfőző fedő alól. Hát ilyen még nem történt!!! Odarohantam, néztem, a mutató nem mozdult ki, ez azt jelentette, nincs benne gőznyomás, hát levettem a fedőt és láttam, hogy a gumigyűrű valahogy leesett a fedőről, azért tudott kifutni a leves. Elmostam, eltöröltem újra indítottam, kijött a pöcök. Közben Tomikával újra játszani kezdtünk. A termosztát mutatója már majdnem elérte a zöld mezőt, amikor Tomika szólt, hogy pisilni kell... irány a fürdőszoba, aztán kiderült, hogy nemcsak azt... :) Kértem Legkisebbikemet, hogy figyelje a fazekat, és ha a zöld mező feléig ér a termosztát mutatója, vegye egyesre a tűzhelyet és állítsa be az órát 25 percre. Kis idő elteltével elsápadva jött a fürdőszobába, hogy menjek azonnal, mert már nagyon fúj a fazék. Annyira belemerült valamibe, hogy elfelejtette levenni a tűzhelyet. Elképedve láttam, hogy a mutató már a piros mező legvégén járt, és fújta ki a gőzt ezerrel. Lekaptam a fazekat a tűzhelyről, beállítottam az órát és rohantam vissza a fürdőszobába. Szerencsére nem robbant fel a fazék, nem is tudom mit csináltam volna. Ilyen "megpróbáltatások" után örültem, hogy ebédre elkészült a pörkölt tésztával, a többi étel mind csúszott. A levesből csak kicsi Tomikánk evett ma, de legalább holnapra is maradt. A sült csirkéhez krumplit akartam sütni, végül zsemlével és káposztával töltött almapaprikával ettük meg - vacsorára. Isteni finom volt, csakúgy, mint ebédre a pulykanyak pörkölt :).
Hozzávalók: 3 jókora pulykanyak (több, mint 2 kg volt), kevés olaj, 2 nagy fej hagyma, 4 db színes lecsópaprika, 1 hatalmas paradicsom hámozva, csípős piros arany, 1-1,5 fehér kanál só, 3-4 fehér kanál fűszerpaprika, (4-)6 dl víz - én mindig többel öntöm fel, mert úgy szeretjük, ha sok szaft van a pörkölt alatt.
A pulyanyakakat jó alaposan megmostam, a fehér hártyát, és zsíros, nem tetsző részeket leszedtem róla, majd egy nagyobb erős késsel, klopfoló segítségével elvágtam a csontokat (a kést rátettem a húsra, a klopfolóval addig ütöttem, míg átvágta a csontot, így szilánk mentesen sikerült a nyakakat összevágni). A megtisztított felaprózott hagymát és lecsópaprikát megdinszteltem kevés olajon, hozzátettem a hámozott, szintén kockára vágott paradicsomot, a feldarabolt pulykanyakat, piros aranyat, sót, és együtt dinszteltem néhány percig. Aztán rászórtam a paprikát is, és felöntöttem vízzel, lefedve kb. 1,5 óra alatt megfőtt, nagyon finom lett. Főtt tésztával és kovászos uborkával tálaltam.
![]() |
Pulykanyak pörkölt |
Minden nagyon guszta. Kellemes unokázást, mi megvárunk. :)))
VálaszTörlésMicsoda izgalmakban van részed, Maria!:) Ételek szokás szerint ínycsiklandozóak:)
VálaszTörlésÖrömmel olvastam Tomikáról is:)
Vigyázz magadra, és mint Petra is írta, mi megvárunk!:)
Nagyon guszta az a kagylótésztát a pörkölttel! Szívesen megkóstoltam volna?:-) Ahogy olvasom nem unatkozól, jó unokázást amíg itt van Tomika! Aztán várunk vissza teljes mellszélességgel!:-)
VálaszTörlésNa akkor sok megpróbáltatáson estél át ma.) De minden jó, ha a vége jó:)
VálaszTörlés