2014. december 31., szerda

Szilveszteri bólé, szilveszteri előkészületek


Nagyon régen Sógornőm készített bólét szilveszteri családi bulinkhoz. Akkor ízlett, de valahogy mégsem hagyott túl mély nyomokat bennem. Az idén viszont teljesen rákattantam a dologra, elhatároztam, hogy csinálok egy nagy adag bólét, amit egész nap eliszogathatunk holnap. Biztos, ami biztos ma megkóstoltuk, igaz, még nem volt egészen kész, hisz a pezsgő még hiányzott belőle, de már így is nagyon ízlett a családnak. Persze lehet, hogy nem így kell csinálni, de nem baj, így is jó ütős kis innivaló lett :)!!
Két nagy tál bóléhoz az alábbiakat használtam fel:
  • 1 darabolt ananász konzerv, 
  • 1 őszibarack konzerv - apróra vágva, 
  • 1 magozott meggybefőtt konzerv, - az összes konzerv levével együtt
  • 4 megmosott mandarin "szerpentinre" vágott héja, felkockázott húsa, 
  • 2 ugyancsak alaposan megmosott narancs héja és felkockázott húsa, 
  • 2 nagy marék mazsola, 
  • néhány deka szárított ananász-papaya keverék, 
  • 2 üveg Sangria (3 liter), 
  • 1 üveg + 1 pohár (kb. 8,5 dl) félszáraz fehér bor, 
  • kb. 4- 4,5 dl barna rum, 
  • mindkét tálba 1-1 csipet őrölt szegfűszeg 
  • 1 üveg behűtött Voila barackos pezsgő
A pezsgő kivételével összekevertem a hozzávalókat és lefedve hideg helyen "érlelem" az ízeket. Már ma este is nagyon finom volt, holnap még hozzáöntöm a behűtött pezsgőt, és szerintem úgy egy még finomabb szilveszteri itókánk lesz.
Már a pezsgő is benne van, és isteni :)!!
A holnapi vacsorát is előkészítettem már, kicsontoztam egy darab hosszúkarajt, két helyen felszúrtam, és 4 kis szál lebőrözött pici debrecenit fűztem a húsba. Kívül sertéssült fűszeremmel ízesítettem és sütőzacskóba csomagolva hideg helyre tettem, hogy az ízek jól átjárhassák. 
A karaj csontjából csontlevest főztem, holnap így már sokkal kevesebb dolgom lesz. 
A karajon kívül csülköt is vettem, megkértem a hentest, hogy csontozza ki, itthon aztán feldaraboltam, a bőrét éles késsel beirdaltam, azt is befűszereztem. Holnap néhány szem megtisztított krumplival és hagymával együtt, pici sörrel locsolgatva ropogósra sütöm. Vegyes savanyúsággal, vagy ecetes almapaprikával nagyon finom lesz. Arra gondoltam, a húsokból annyit készítek hogy január első napján, az ebédünk is meglegyen belőle.
Ezen kívül már csak egy kis kolbászos lencselevest főzök terveim szerint január elsejére. 
Ezekkel, néhány szál virslivel, meg némi sós apró sütivel megoldom a Szilveszter délutánt, a vacsorát meg az új évi ebédet. Az idén szűk családi körben, négyen Szilveszterezünk, és valószínűleg hárman-négyen leszünk az új év első napján is, így nem kell nagyobb előkészületeket tennem.
Délutáni nasi falatok:

1 csomag friss leveles tésztát a képen látható módon felvágni (32 háromszög - alul már hiányzik egy sor)  


Minden háromszögbe 1/4 Pikok bécsi virslit csomagolni, tetejét sózott tejföllel megkenni, reszelt sajttal megszórni, gyors tűznél sütni.

bécsi virslis-sajtos leveles tészta falatka

sajtos-baconös leveles tészta falatka - mire fényképeztem, már csak pár darab árválkodott a tányéron  Minden háromszögre fél szelet bacont fektetni, rá egy vékony hasáb sajtot, feltekerni, sütőpapíros tepsire fektetve sütni.

Túrós-sajtos kedvencünk 3 tepsivel készült
(500 gr félzsíros tehéntúró, 500 gr Rama margarin, 500 gr finom liszt, 3 fehér kanál só- összegyúrni, hűtőben pihentetni. Másnap kinyújtani kb. 15 mm-re, tetejét sózott tejföllel megkenni, reszelt sajttal leszórni, darabolni és gyors tűznél kisütni.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése