2013. március 24., vasárnap

Majdnem "konfitált" kacsacombok :)


A tegnapi bejegyzésemet olyan nehezen szültem meg, mintha  - Hofi Géza szavaival élve  - fogalmazásgátlót vettem volna be. Én ennyit még nem szenvedtem bejegyzéssel. Remélem ma jobb napom lesz.
Szóval, amikor a hét végi bevásárlásra készültem, Apa közbeszólt, hogy vegyek kacsát is, mert fogytán van a kacsazsír. A múltkor ugyanis Ő is elolvasta Csiperke kacsazsíros bejegyzését, ami teljesen lenyűgözte, azóta is rendszeresen kacsazsíros pirítóst reggelizik, fogyókúrás és egészségjavító célzattal :D! Örömmel láttam a Tescoban, hogy eleget tudok tenni a kérésének, mert éppen akciós volt a kacsacomb, hát vettem belőle, és ma ezt sütöttem meg az ebéd második fogásaként. Méghozzá most kacsazsírban. Úgy akartam, ahogy több helyen olvastam már, konfitálva, vagyis alacsony hőfokon, annyi zsírban, ami ellepi. A megtisztított, megmosott kacsacombokat besóztam és a mély tepsibe pakoltam. Felolvasztottam az itthon lévő kacsazsírt, és a combokra öntöttem. Hát bizony nem lepte el, ezért elküldtem Legkisebbikemet a Lidl-be, hogy hozzon még két doboz kacsazsírt, amivel leönthetem a combjainkat. Addig is, míg megjárta, lefóliáztam a tepsit és 150 fokra előmelegített sütőbe toltam, hogy haladjon az ebéd. Így sült kb. 35-40 percig a hús, mire megérkezett Legkisebbikem 2 doboz zsírral, de az egyik libazsír volt, azt nem akartam a kacsára önteni, így hát 300 gr felolvasztott kacsazsír került még a húsokra a tepsibe, ekkor már éppen csak a húsok bőrös része volt ki a zsírból. Ezután viszont már nem fóliáztam le a tepsit, csak úgy lefedés nélkül tettem be 120 fokra. Úgy sült még 1,5 órán át. Akkorra a húsok teljesen megpuhultak, és szaftosak voltak, viszont a bőr nem pirult meg és nem is volt ropogós. Ezért leöntöttem a zsírt a húsokról, és a tepsit visszatoltam a 250 fokra és grillezésre állított sütőbe. Amíg megettük a levest, sütöttem még a combokat, s végül ilyen szép pirosak és ropogósak lettek.


Amíg sült a kacsa, 4 csirkemell csontból sok zöldséggel megfőztem a levest  meg a krumplit a hagymás krumplihoz, megpirítottam a hagymát is, és összevágtam 2 fej jégsalátát a kacsasült  mellé.  Aztán kikevertem a jégsaláta öntetét: 5 evőkanál 10 %-os ecet, 10 evőkanál hideg víz, 2 evőkanál olaj, 3/4 csapott fehér kanál só, 1 kávéskanál folyékony édesítőszer, őrölt bors, de az öntetet csak néhány perccel a tálalás előtt öntöttem a salátára, hogy ne essen össze.
Nagyon finom volt ezekkel a kísérőkkel is, egészen más, mint a múlt héten krumplipürével és befőttekkel.


A levest szokásos módon Zepter gyorsfőző fedővel főztem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése