2013. március 31., vasárnap

Húsvéti készülődés és reggeli + tormamártás

Füstölt tarja, csülök, kolbász, tojás, tormamártás és friss tavaszi zöldségek, mellé finom kalács - hát kell ennél jobb :)??
Tegnap már megint el voltam havazva. Utolsó pillanatra maradt a bevásárlás és sok minden más is, úgyhogy rendesen megcsúsztam mindennel, ahogy mostanában ez már rendszerré válik. Ráadásul a térdem mellett a derekam is rendetlenkedik, úgyhogy megint nincs pihentető éjszakám már napok óta. Ha leülök, alig birok felállni, ha fekszek alig birok fordulni, úgyhogy van bajom bőven. Bevásárláskor a pénztárnál a pakolás is nagyon nehezemre esett. Ebből is kifolyólag most nem vadásztam különleges húst (birkát vagy nyulat) a húsvéti ebédhez, úgy voltam vele, amit kapok, azt eszünk. Szerencsére a füstölt húsokat és a tojást már a múlt héten megvettem, így abban legalább biztos lehettem, hogy lesz sonka és tojás. Tegnap aztán Apa és Legkisebbikem rákezdtek, hogy főtt kolbász nem is lesz? Még szerencse, hogy volt itthon Pick-kes kolbász csomag, abból főztem, hogy legyen kolbász is. Életemben először tormamártást is főztem, nagyon kellemes kiegészítője volt a húsvéti reggelinek. Megmaradt a torma kellemes pikáns íze, de elmaradt az agyműtétnek beillő velőig hatoló csípés, ami a tormaevést kísérni szokta. Érdemes kipróbálni!!
Néhány pillanatra azért visszatérnék a tegnapi ebédhez, bár nem volt benne semmi különleges, Lidl-ben kapható csirke levescsomagból készült, épp csak a szívet és a májat tettem félre belőle a mai töltelékhez. A többi húsból csirkepörköltet főztem, hogy legyen valami pörköltes is húsvét táján, ha már birka pörkölt nem is lesz. És hogy a család kedvében járjak, nokedlit főztem hozzá, pedig nagyon utálom a nokedli főzés utáni mosogatást. Nyáron jobb, mert kiteszem a nokedli keverőtálját meg a szaggatót a napra, és utána csak le kell ütögetni róla a rászáradt tésztát. De most esett az eső, úgyhogy kevés szikkadás után (amíg megettük az ebédet) kiterítettem a konyhaasztalra egy régi újságot, és éles késsel lekapargattam a kissé megszikkadt nokedlitésztát mindenről. Utána egyszerű volt a mosogatás, nem volt minden csupa kulimász.  A pörkölt és a nokedli  mind elfogyott. Tudom, ha pörkölt van, akkor elégedettek drága családtagjaim. 
Ahogy az elején írtam, mindennel megcsúsztam, ebédelni is fél háromkor ebédeltünk. Utána romeltakarítás, kis lazítás, aztán takarítás, és csak este 7-kor jutott eszembe, hogy a sonkát még nem tettem oda főni. Hát "gyorsan" azt is megcsináltam. 
Este 9-re megfőttek a füstölt húsok, 1-1 kisebb csülök, kötözött sonka és füstölt tarja. Utána vettem ki pár merőkanállal a főzőléből, amit vízzel hígítottam és sóztam kicsit, abban főztem meg a tojásokat, a visszamaradt sonkalében pedig a kolbászt. Mire minden elkészült, pont kifogyott a kis gázrezsóm gázpalackja, úgyhogy az ünnepi ebédet a villanytűzhelyen leszek kénytelen megfőzni. 
Ja és amíg a sonkák főttek, megfőztem a tormamártást is. 
Hozzávalók: 5 dkg + 1 vékony szeletke vaj, 1 evőkanál rétes liszt, 1 kis üveg ecetes torma (170 gr-os), 1 tormás üveg forró víz, 2 dl tejszín, 1 nagy csipet só. 
Az 5 dkg vajjal és liszttel világos rántást készítettem, beleöntöttem az ecetes tormát, jól elkevertem és felengedtem egy tormás üveg forró vízzel és 2 dl 30 %-os tejszínnel. Egy nagy csipet sóval ízesítettem, főztem néhány percig, aztán belekevertem egy vékony szeletke vajat, hogy ne bőrösödjön meg a teteje. Kihűlés után üvegtálba szedtem és letakarva hűtőbe raktam, csakúgy, mint a sonkát és kolbászt  hogy jól kifagyjon. A tojásokat meleg vízzel lemostam, hogy ne legyen zsíros a héjuk, utána tálban az is hűtőbe került.
A csúszásból eredően nem is tudtunk tegnap enni a sonkából, az ma reggelre maradt. Nagyon vártuk, hogy megkóstolhassuk a sok húsvéti finomságot és mondhatom nem csalódtunk. Nagyon finom volt minden :)!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése