2013. október 15., kedd

Pörkölt és húsos káposzta farokkal, körömmel, szívvel és nyelvvel




Anyukám valamelyik nap mesélte, hogy vett sertés fület meg farkat pörköltnek. Ettől aztán az én fantáziám is beindult, elmentem a henteshez és én is bevásároltam olcsó húsokból, hogy főzök egy jó kis vegyes pörköltet. Vettem egy kiló farkat (végül 1,27 kg lett), hat fél első körmöt (1,12 kg), egy szivet (0,35 kg) és két nyelvet (0,46 kg). Mindenből egy keveset, de aztán mire minden meglett, olyan sok lett (összesen 3,2 kg), hogy úgy gondoltam nemcsak pörköltet fogok főzni a húsokból, hanem egy kis húsos káposztát is, ezért vettem egy kiló savanyú káposztát is. Az egészért még 1.900,- Ft-ot sem fizettem és kétféle  étel lett belőle.

Megtisztítottam, megmostam a húsokat, a zsíros és nemtetsző részeket eltávolítottam róluk és feldaraboltam mindent. Aztán kétfelé osztottam, egyik feléből az eredeti terv szerint pörkölt lett, a másik feléből húsos káposzta.
A pörkölt hozzávalói: pici olaj, 1 nagy fej hagyma felaprítva, fél hegyes erős paprika, 1 paradicsom, a felsorolt húsok fele, 1 fehér kanál só, 2 fehér kanál fűszerpaprika, őrölt kömény és fokhagyma granulátum ízlés szerint, fél liter forró víz. 
A káposzta hozzávalói: pici olaj, 1 nagy fej hagyma, a felsorolt húsok másik fele, kb. 1/2 csapott fehér kanál só, 2-3 fehér kanál fűszerpaprika, őrölt kömény és fokhagyma granulátum ízlés szerint, 1 kg levétől lecsorgatott, de nem kimosott savanyú káposzta, kb. 1 liter forró víz, 3 teáskanál rétes liszt. 
Mindkét ételt ugyanúgy kezdtem, mint a pörköltet szokás, vagyis hagymát dinszteltem, aztán rádobtam a húst, rövid ideig pároltam, aztán fűszereztem sóval, fokhagyma granulátummal, őrölt köménnyel, fűszerpaprikával. Innen vált szét a dolog.
A pörköltbe beletettem a paprikát, paradicsomot, felöntöttem vízzel és hagyományosan főzni kezdtem, amíg felszabadult a gyorsfőző fedő
A húsos káposzta húsára rátettem a savanyú káposztát, jól elvegyítettem, felöntöttem forró vízzel, gyorsfőző fedővel lezártam és szokásos jelzések után 55 percig főztem, aztán hagytam állni még egy kicsit és a pöcök nyomogatásával kiengedtem belőle a gőzt. Akkor a forrásban lévő káposztára óvatosan rászórtam 3 teáskanál rétes lisztet (nem akartam rántással tovább zsírozni, de kicsit sűríteni kellett a levét), alaposan elkevertem, néhány perc alatt kiforraltam  és kész.
A gyorsfőző fedőt akkor áttettem a pörköltre és szokásos jelzések után 30 percig főztem, utána hagytam magától visszaesni a pöcköt. 
Ebédre húsos káposztát ettünk, és mondhatom nagyon finomra sikerült. 
A pörköltet valószínű csak holnap kóstoljuk meg, de szedtem egy kicsit tányérba és lefényképeztem, hogy "egy kalap alatt" megmutathassam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése