2014. február 3., hétfő

Zöldséges tarhonyaleves, fűszeres tepsis krumpli salátával

Mai ebédünk is végtelenül egyszerű volt, de annál finomabb. Olyan egyszerű, hogy talán nem is érdemes leírni. Hogy mégis megteszem az csak azért van, hogy követni lehessen hogy a testkontrollos étkezés nem jelent éhezést, sőt kifejezetten finom ételek kerülhetnek az asztalra, kalóriaszámlálás nélkül.  Ráadásul felhasználtam hozzá a tegnap megmaradt testkontrollos krumplis tarhonyát (amiről a Testkontroll fülön, február 2-nél lehet olvasni). Így lett az ebédünk ma zöldséges tarhonyaleves  és fűszeres tepsis krumpli, nagy adag salátával.
Párom  tegnap este kifejtette, hogy inkább háromszor egy héten ugyanazt az ételt eszi, minthogy olyat főzzek, amit nem szeret. Amikor megemlítettem a tervem a mai ebéddel kapcsolatban, egyből rávágta, hogy ne is gondolkodjak tovább, mert ez jó lesz.
A tepsis krumplinak láttam neki először, mert annak több idő kell a sütőben. A sütőt 200 fokra állítottam és alsó-felső sütésre (mostanában a légkeverésem olyan csikorgó hangokat ad, mint egy süllyedő hajó). Aztán megtisztítottam 7 db közepesnél kicsit nagyobb, Tesco-s sárga krumplit. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a papírt kicsit megolajoztam, hogy ne ragadjon rá a krumpli, aztán ráterítettem a szeletelt krumplit. Fűszereztem (2 fehér kanál), ételízesítő (2 fehér kanál), fokhagyma granulátum (4 púpos kávéskanál), őrölt kömény (1 kávéskanál), csípős fűszerpaprika (3 kávéskanál), őrölt bors (4 színű, frissen őrölve, jó pár tekerés - kb. 1 kávéskanál) keverékével, (persze nem használtam fel az összeset), löttyintettem rá kevés olajat, alaposan bemasszíroztam a krumpliba a fűszereket, aztán irány a sütő kb. 1 órára. A sütés utolsó 10-15 percében 275 fokra emeltem a sütő hőmérsékletét, de a krumplit nem kevertem, nem törtem, csak szép pirosra sütöttem.


Amikor a krumpli már a sütőben volt a leveshez is megtisztítottam és val, ételízesítővel és szárított petrezselyemzölddel ízesített 1,5 liter vízben megfőztem 2 felkarikázott sárgarépát, 1 petrezselyemgyökeret, egy nagy szelet zellergumót és fél hegyes erős paprikát. Amikor a zöldségek megpuhultak, a levest hozzáöntöttem a tegnapi maradék kb. 1,5 adag krumplis tarhonyához (tojás nélküli pirított tarhonyával készült), felforraltam és el is készült.


Már csak a salátát kellett összedobni. Ehhez feldaraboltam fél fej nagyon tömör jégsalátát, 1 paradicsomot, 1/4 kígyóuborkát, egy póré 20 cm-es fehér részét, rácsavartam fél citrom levét, tettem rá 2 csipet sót, pici olajat, őrölt borsot, chiliport és fokhagyma granulátumot, jól elkevertem és máris tálalhattam az elkészült ebédet.


2 megjegyzés:

  1. Hűha ez a salátás tál a sült krumplival nagyon csábító! Tarhonyaleves napok óta az eszembe van talán szerdán én is azt főzök!

    VálaszTörlés
  2. Mindenkinek jól esett ez az ebéd a hidegben. Nem tudom mi van velem, de tegnap óta majd megfagyok. Ez az ebéd felmelegített :)!!

    VálaszTörlés