2014. március 27., csütörtök

Rakott kelkáposzta virslivel, sok tejföllel, sajttal, szalonnával

A vacsora előkészületeit még délelőtt megtettem, ebédfőzés közben. 
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 0,5 liter forró víz, só, ételízesítő, őrölt kömény, fokhagyma granulátum ízlés szerint, 2 nagy poharas 20 %-os tejföl, 6 pár Pikok sertés virsli, kb. 10 dkg trappista sajt, néhány szelet nagyon vékonyra szelt kolozsvári szalonna. 
Egy fej kelkáposztát négybe vágtam, torzsáját kivágtam, majd vékony cikkekre szeleteltem. Lábasba pakoltam, megszórtam sóval, ételízesítővel, őrölt köménnyel és fokhagyma granulátummal, felöntöttem fél liter forró vízzel és fedő nélkül főztem, hogy a puffasztó anyagok elpárologhassanak belőle. Kb. 10 perc forralás után lefedtem és puhulásig főztem a káposztát, aztán félretettem. 
Vacsorára készülve bekapcsoltam a sütőt melegedni (alsó-felső sütésre, 250 fokra), aztán a kis tepsim aljába kanalaztam pár kanál tejfölt, "kikentem" vele a tepsit, majd beleterítettem az alaposan kinyomkodott főtt káposzta felét. Megkentem tejföllel, aztán 6 pár felkarikázott virslivel betakartam. Néhány teáskanál tejföllel megpettyegettem a virslikarikákat is, aztán újra kinyomkodott káposzta következett. A tetejét vastagon megkentem tejföllel, sajtot reszeltem rá, és beborítottam nagyon vékony húsos szalonnaszeletekkel. Addig sütöttem, míg szép piros lett a teteje. 
Nem tudom honnan, de elég sok lé lett alatta, úgyhogy tálalásnál alaposan le kellett csöpögtetni.  Legnagyobb örömömre nagyon ízlett a családnak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése