2010. december 18., szombat

Hal alaplé pontyból




Ponty halászlé hal alaplével



Az éjjel olyan későn kerültem a géphez, és olyan fáradt voltam, hogy elfelejtettem leírni a hal alaplé receptjét.

Hozzávalók:




  • 2 ponty gerinccsontja, és "úszói"

  • 2 fej hagyma

  • 1 csípős zöldpaprika

  • 1 érett paradicsom 

  • 1,5 fehér műanyag kanál só

  • őrölt kömény

  • kevés csilipor (elhagyható)

  • 2 fehér műanyag kanál fűszerpaprika

  • kb. 1,6 liter forró víz



A felsorolt hozzávalókat zepter fazékba tettem, gyorsfőző fedővel lezártam maximumon (9) felforraltam, majd a szokásos jelzések (gyorsfőző pálca kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) után  takarékon (3 vagy 2) 20 percig főztem. Utána hagytam, hogy a gyorsfőző "pöcök" magától visszaessen (ha gyorsan kell kiengedni a gőzt, a szokásos módon tehetjük, az edény hideg vízbe állításával, és a piros pöcök nyomogatásával). Ha nem zepterben főzzük, akkor hagyjuk forrás után kis lángon "pöszörögni" 1-1,5 óráig. Utána passzírozzuk át (nekem tekerős passzírozóm van). Ez egy sűrű alaplé, amit  hígíthatunk, halászlékockával és fűszerpaprikával tovább ízesíthetünk, utána főzzük bele a halszeleteket, és a halbelsőségeket. (A filézett halszeletekre és halbelsőségre a levesbe főzés előtt  kevés csípős piros aranyat nyomok, lefedem, és hűtőben "érlelem" a főzés előtt legalább 1-1,5 óráig.) Érdemes a léből kisebb edénybe kiszedni, és külön megfőzni a belsőséget, ha a halban ikrát találtunk, mert nem mindenki szereti, ha kis "gömböcskékkel" van tele a levese.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése