2010. december 16., csütörtök

NARANCSLEKVÁR -Ajándék a konyhából





Az újságok, az internet, és szinte minden fórum gasztroajándék ajánlattal van tele. Én is kedvet kaptam, hogy személyesen készítsek ajándékot családunk nő tagjainak: NARANCSLEKVÁRT. Tavaly már főztem saját használatra, akkor sajnos  hamar elfogyott. Nem nehéz elkészíteni, olcsóbb, mint az üzletekben készen kapható lekvárok (egy kis üveg 6-700 forint körül van),  sokkal finomabb, és kevesebb cukor van benne. Így készült:

Volt itthon kb. 3,4 kg narancsunk (6-7 nagyobb, és vagy 8 kisebb), ezeket szépen átmostam olyan forró vízben, amit elbírt a kezem. Utána zöldséghámozóval a külső sárga héját vékonyan lehámoztam, és csíkokra vágtam. A narancsokról teljesen leszedtem a fehér részt, aztán  négyfelé vágtam a narancs húsát és felszeleteltem. (Közben két-három narancsot megettünk, mert olyan ínycsiklandozóan lédúsak és illatosak voltak, hogy nem bírtunk ellenállni a kísértésnek. Az "áldozatul esett" narancsok héját szintén csíkokra vágtam, és lecukroztam, hogy a karácsonyi sütibe legyen cukrozott narancshéjam). Amit lekvárnak végül is odatettem főni, az biztosan nem volt három kiló, nem tudom pontosan mennyi lehetett, talán két és fél kg. Hozzátettem 45 dkg cukrot, jól felforraltam, és főztem 10-15-20 percig, aztán hozzákevertem 2 tasak lekvár zselésítőt (Haas 3:1), ezzel még kb. 5 percig, rotyogtattam, aztán a tiszta előkészített üvegekbe mertem egy kis merőkanállal. Azonnal lezártam, és hagytam hogy kihűljön. Ezután az üvegek külsejét lemostam, hogy ne legyen ragacsos (mert kicsit lecsöpögött a lekvár az üvegbe töltésnél). Karácsonyi papírt vágtam a tetejére.  Vékony szalaggal még átkötöm a gumi felett. Szerintem szép lett  és nem mellesleg nagyon finom is,  egy kis tálkával  kimaradt, ez  jó lesz saját fogyasztásra.






Főzés előtt







Főzés után









És az üvegekben




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése