2010. december 13., hétfő

"Részeges Jeromos"







Anyukám igazi "süti-guru". Szinte soha nem kellett sütnöm, Ő ellátta a családot finomabbnál finomabb sütikkel. A fiaim szerint ez a Mamák dolga. Mostanában pedzegetik, hogy most már én is mama vagyok, ezért gyakrabban kellene sütnöm. Legutóbb, mikor Szüleimnél voltunk elkértem azoknak a sütiknek a receptjét, amiket a családom legjobban szeret. Én nem vagyok sütirajongó, inkább a pogácsákat, egyéb sós ropogtatni valókat szeretem, de most elhatároztam, karácsonyra sütök. Ma főpróbát tartottam, családom pedig örömmel vetette rá magát az egyik legnagyobb kedvencre a "Részeges Jeromos"-ra. Nagyon egyszerű süti, de annál finomabb. Aki a csokit, a baracklekvárt, a rumot, a meggyet, és a diót szereti, biztosan szeretni fogja.






A tészta:


15 dkg margarin


3 egész tojás


30 dkg porcukor


1 cs. vaníliás cukor………………ezeket habosra keverni


23 dkg liszt




1 cs. sütőpor


2 ek. kakaópor…………………...ezeket összekeverni, majd az előzőekhez hozzáadni


2,5 dl tej…………………………-jel felengedni, elkeverni.







Zsírozott, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe önteni, úgy sütni, mint a piskótát. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.





A rávalók:


25 dkg baracklekvárt


6 ek. rummal (vagy/és kevés rumaromával)     összeforralni, és forrón rákenni a hideg tésztára.


1 üveg magozott meggybefőttet  (több lehet)  rászórni a lekváros tészta tetejére,




15-20 dkg darabos dióval kitölteni az esetleges réseket,




A tetejét csokimázzal bevonni (pl. felolvasztott ét tortabevonóból legalább 30 dkg kell, több lehet).


Ilyen a csokimáz előtt:







Megjegyzés: A tésztát 175 fokon sütöttem, legalább 20-25 percig nem nyitottam ki a sütőt, aztán tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e. Ez a tészta nem lesz magas (kb. 2-2,5 cm), de szép egyenletes.

Legközelebb dupla ennyi meggyet teszek rá (2 üveg magozott meggybefőttet, lecsepegtetve), / vagy a meggyszemeket elfelezem, hogy jobban befedje a sütit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése