2012. november 12., hétfő

Sablonok összehasonlítása és egy kis statisztika






Az elmúlt kb. két hétben volt alkalmam megtapasztalni a  dinamikus nézet előnyeit és hátrányait. Sok vívódás után tegnap estére jutottam el addig, hogy hiányzott a blog régi megjelenése, ezért kíváncsiságból visszaállítottam. 


Bár a dinamikus nézet az első pillanatban meghökkentő volt a hagyományos nézet után, nagyon tetszett benne, hogy gyorsan, sok bejegyzést lehetett áttekinteni a kis képeknek köszönhetően. (A közmondás is úgy tartja, egy kép többet mond ezer szónál :D!!) Szinte pillanatok alatt meg lehetett nézni az eddigi összes munkámat. Ez biztosan tetszett azoknak, akik a blogomra tévedtek, mert a Blogger statisztikája szerint megötszöröződött az oldalmegnyitások száma.  Számomra is nagyon meglepő volt a növekedés, főleg mert az átállítás után csak negatív hozzászólásokat kaptam. A számok azonban azt mutatták, hogy nem rosszabb a dinamikus beállítás, sőt, ebből a szempontból jobb! És van még néhány ami jobb, meg persze néhány, ami rosszabb. Pl.:


- nekem nagyon tetszett  - ahogy már feljebb is leírtam, - a gyors átláthatóság,

  sokkal többet mutatott meg rövid idő alatt, ami jelenkori rohanó világunkban nem megvetendő.

- tetszett az időbeli rendezés lehetősége (date),

- a keresője kifejezetten tetszett, a kis képes és "kártyás megoldással"

- nem tetszett, hogy a cimkéknél (label) nem hozta  az összes ételt, - nem tudtam rájönni, hogy ennek mi

   volt az oka


- Ami viszont nagyon nem tetszett benne, hogy elég gyakran nem töltődött be rendesen, ilyenkor a

   háttér és a betűtipus sem a beállítás szerint jelent meg, és nem nyílt meg a hozzászólás lehetősége sem.


- Aztán nem tettszett még az oldalsáv "semilyensége". Az a fekete csík a képernyő jobb oldalán olyan

   volt, mint egy gyászszalag. Ráadásul nagyon kevés lehetőséget adott, csak néhány hivatkozás fért el rajta.

   Az a rész tényleg teljesen személytelen. 


- Nagyon hiányoztak a kis kütyük (widgetek), amiket a régi nézetben az oldalsávban helyeztem el, ezek a

  dinamikus nézettel egyáltalán nem működtek. Pl. a különböző statisztikai widgetek: a whos.amung.us, a

  feedjit, vagy a flag counter, de ugyanúgy nem működött a blogger publikus oldalmenyitás számlálója sem,

  hogy csak néhányat kiemeljek.



Az lenne az igazi, ha a Blogger fejlesztői a kétféle nézetet úgy ötvöznék, hogy a posztok  dinamikus nézetben jelenhetnének meg de megmaradhasson
az oldalsáv közvetlenebb és több lehetőséget nyújtó mivolta
. Ha lenne ilyen "vegyes" beállítási lehetőség, biztos azt választanám!




Örömmel láttam a blog hagyományos nézetbe visszaállítása után  a pozitív visszajelzéseket, de szomorúan a statisztikát, hogy milyen kevés oldalmegnyitás volt azóta. Az előző napokban többnyire már túl voltam az 1000 oldalmegnyitáson mire először rápillantottam a gépre, a mai 128-cal szemben. Ennek nagy részét amerikai nézelődők tették ki, akik viszont ma már meg sem találhatók a látogatók között. Úgyhogy az egyik szemem sír, de a másik is, mert nem tudom mi lenne jó. Szerettem a régi nézetben, hogy tényleg barátságos volt, és a kis kütyüket is, amivel bepillantást nyerhettem, hogy mikor és honnan (melyik városból) nézik a bejegyzéseimet. DE legalább annyira szerettem a dinamikus nézetben azt látni, hogy milyen sok oldalt néztek meg naponta a világ minden részéről. És most azon töprengek, hogy melyik maradjon. A személyesebbnek, barátságosabbnak tartott hagyományos nézet, vagy a gyorsabb, több oldalmegnyitást hozó, de személytelenebb dinamikus.  MI LENNE A JÓ DÖNTÉS?? Még mindig nem tudom, de nem ígérem, hogy a hagyományos nézet lesz a végleges.




Végül újra néhány statisztikai oldal:






heti nézettség napi bontásban a mai görbe szinte ki sem mozdult






havi nézettség - jelentős visszaesés






az elmúlt hónap oldalmegnyitásai országok szerint

















7 megjegyzés:

  1. Olyan profin beszélsz ezekről hogy nem is értem egy részét! Te döntöd el hogy milyen lesz végül a blogod, de nekem barátságosabb volt ami fejléces volt.Statisztikát ezzel a hagyományossal is megtudod nézni.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Maria!

    Miért érdekli más emberek véleménye, ha már úgyis eldöntötte melyiket szeretné,és a vélemények között is szeret szelektálni. A múltkori felhívására is reagáltam. Csak annyit írtam, hogy a másik profilja nekem jobban tetszik, erre Ön kitörölte. Vajon ezt is törli egy elegáns mozdulattal?
    Egy volt olvasója Angliából.

    VálaszTörlés
  3. Köszi Éva! Most mégis inkább a dinamikus mellett döntöttem.

    Kedves Anonymous! Csak néhány nagyon durva és sértő hozzászólást töröltem eddig, mást nem. Valószínűleg valami hiba történt, olyan már fordult elő, hogy csak az e-mail címemen jelent meg egy hozzászólás, én kézzel betettem a poszt alá, aztán később megjelent a hozzászólás is valamikor. Az e-mail címemen utánanéztem a milyen hozzászólásokat kaptam és egy ilyet találtam, nem tudom az Öné-e.

    "Régi sokkal jobb, áttekinthetöbb. 2012.10.27.12:13"

    Sajnálom, ha tényleg csak volt olvasóm.

    VálaszTörlés
  4. Nem lehet, hogy a dinamikusnál azért több az oldalbetöltés, mert többször kell nekünk is frissíteni? Ha nem jön be (szürke marad) akkor nekem is frissíteni kell. Van mikor két-három alkalommal. Meg lehet az is, hogy az dinamikussal úgy számol, hogy egyszer főoldal, aztán a képekre kattintva megint egy. Míg a hagyományosnál egyszer rákattintottam, bejött az egész amit el akartam olvasni. :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Pitz! Nem tudom!! De az biztos, hogy máris látható a statisztikában a különbség. Remélem az nem veszi el a kedved a blogomtól, hogy erre a nézetre váltottam és azt is, hogy az oldal ezentúl elsőre rendesen be fog töltődni!!

    VálaszTörlés
  6. Na azért annál több kell, hogy én ide nem járjak :) Meg lehet ezt is szokni, a lényeg akkor is a csodálatos ételek és maga az, hogy az ember egy-egy kedvenc blogszerzőt már-már barátnak érzi. :)

    VálaszTörlés
  7. De aranyos vagy :), ez nagyon jól esik!!

    VálaszTörlés