2012. november 14., szerda

Rakott csirkemell







A hét végére vett csirkemell egyik csomagjának feléből készült tegnap az a jó kis betyárleves, ami nagy dicséretek között az utolsó cseppig elfogyott, az utolsó tányérral Párom ette meg vacsorára. De volt még két csomag csirkemell a hűtőben, amit ma a rakott csirkemellhez használtam fel, ugyancsak a hét végén vett nagy fej brokkolival, sonkával és sajttal együtt. Sokat gondolkodtam, hogy lehetne összehozni a felsorolt hozzávalókat, hogy tényleg finom legyen az elkészült fogás, és azt hiszem végül olyan megoldást találtam, ami mindenkinek ízlik. 


Hozzávalók: 1 cs falusi sonka - nyers, szeletelt, 10 dkg/cs, 1 kg csirkemellfilé, pici olaj, só és/vagy ételízesítő, őrölt bors, fokhagyma granulátum  ízlés szerint, 1 nagyobb fej brokkoli (kb. 75 dkg), 1-1 szál petrezselyemgyökér és sárgarépa, 1 liter forró víz, só és/vagy ételízesítő, fokhagyma granulátum ízlés szerint, 25 dkg csíkokra vágott szendvicssonka, 2 tojás, 5 evőkanál tejföl, pici só, 15 dkg reszelt sajt. 


- A  szeletelt falusi sonkával kiraktam a kis tepsi alját (azt hiszem 21*29 cm). 


- A brokkolirózsákat levágtam a szárról, és kisebbekre szedtem, a sárgarépát és petrezselyemgyökeret megtisztítottam, szélesebb karikákra vágtam. A zöldségeket 1 liter vízben, kevés ételízesítővel, borssal és fokhagyma granulátummal forrás után kb. 6 perc alatt előfőztem, majd leszűrtem és hagytam jól lecsöpögni. (A zöldségek főzőlevét a vasárnapról megmaradt, átszűrt és kocsonyává dermedt libeleveshez öntöttem, felforraltam, és eperszalag tésztát főztem bele, az lett az ebéd első fogása.)










- A csirkemellet megtisztítás után vékony csíkokra vágtam, kevés felhevített olajon sóval, fokhagyma granulátummal és őrölt borssal addig sütöttem, míg a belőle kioldódó lé teljesen elfőtt alóla. Az elősütött húst a falusi sonkával kibélelt tepsibe igazítottam.


- a csirkemellre elrendeztem a brokkolirózsákat és zöldségeket, 










- a sonkát vékony csíkokra vágtam és elosztottam a brokkoli tetején










- 3 nyers tojásból, 5 evőkanál tejfölből pici sóval habarást turmixoltam  és a rakottasra öntöttem










- végül reszelt sajtot szórtam rá és 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben szép pirosra sütöttem. 










Kis hülés után kockára vágva, margarinnal és tejjel kikevert krumplival tálaltam. Aki eddig megkóstolta, mindenkinek ízlett :)









2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett ez a rakott csirke. Sajnos nekem a brokkolit ki kéne hagynom belőle, mert nem szeretik. Talán karfiollal működne...

    VálaszTörlés
  2. Az én családom sem rajong a brokkoliért, de így körbeágyazva hússal-sonkával-sajttal azért megették, sőt ízlett is nekik. Igaz Legkisebbikem nem kért hozzá krumplit, szerinte ez magában is finom volt. Ha külön próbálnám párolt zöldségként az asztalra tenni, én ehetném meg az összes brokkolit. Ők inkább csak a húst meg a krumplit ennék.

    VálaszTörlés