2012. november 9., péntek

Mai ebédünk bableves füstölt hússal és kolbásszal, rizskoch







Ma ebédre egy nagyon tartalmas finom bableves levest főztem füstölt hússal és kolbásszal, ami után az ember nem vágyik nehéz második fogásra, ezért a leves mellé rizskoch-ot (ahogy gyerekkoromban hívtuk "rizskók"-ot) sütöttem. Ez a finomság már időtlen idők óta nem készült nálunk, nem is tudom miért. 


A bablevesben ma ezek voltak: 1/2 kg apró szemű fehér bab rövid ideig (kb.1 óra) forró vízben áztatva, 1 fej hagyma apróra vágva, 3 db sárgarépa, 1-1 petrezselyem és paszternák gyökér, 3 kisebb krumpli,  2,4 liter + 1/2 liter forró víz, 1,5 fehér kanál ételízesítő, 1 fehér kanál só + még egy kicsi a végén, 1+1 kávéskanál fokhagyma granulátum, kb. 10 dkg pick kolbász 6 darabra vágva, 3-4 evőkanál olaj, 2,5 evőkanál rétes liszt, 2,5 fehér kanál fűszerpaprika, kb. 20 dkg füstölt-főtt sertéslapocka felkockázva.










A levest ma is gyorsfőző fedővel főztem, de mert csak rövid ideig áztattam, tovább kellett főzni még ezt az apró szemű babot is. Először 20 percig főztem (szokásos jelzések után), de kinyitás után még kemények voltak a babszemek, hát visszazártam a fazekat és további 20 percig főztem szokásos jelzések után. Miután a gőzt kiengedtem belőle és kinyitottam a fazekat, elkészítettem a paprikás rántást, amivel besűrítettem a forrásban lévő levest. A füstölt-főtt lapockát is csak a rántással egyidejűleg kevertem bele, nehogy szétfőjjön. 


A rizskoch hozzávalói: 25 dkg paraboiled rizs (2 főzőtasak), 2,5 dl forró víz, 4 dl tej (3,5-ös), csipet só, 2 dkg margarin, 3 + 4 evőkanál xukor - nyírfacukor, (de sima cukor is jó helyette) 1 + 2 cs. vaníliás cukor, 4 egész tojás, + margarin a tepsi kikenéséhez., tálaláshoz málnaszörp vagy lekvár.


A vizet és tejet felforraltam a csipet sóval, 3 evőkanál xukorral, 1 vaníliás cukorral és 2 dkg margarinnal, majd belefőztem a rizst.  Gyakran megkeverve addig főztem, míg a rizsszemek minden folyadékot magukba szívtak, megduzzadtak és megpuhultak. 










Közben a 4 egész tojást 4 kanál xukorral és 2 csomag vaníliás cukorral egészen sűrű, majdnem kemény habbá vertem (elég hosszan kellett maximális fokozaton keverni a gépi habverővel, hogy szép sűrű legyen - Férjem Nagymamája így készítette a piskóta tésztát is anno, volt hogy fél délelőtt verte kézi habverővel a tojásokat, hogy biztos elég kemény legyen). A kissé kihűtött rizst beleforgattam a tojáshabba, és margarinnal kivert tepsibe öntöttem. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem, addig sütöttem, míg a beleszűrt hústű tiszta maradt szúrás után. 











A gyerekek meggylekvárral ették, Apa és én málnaszörppel, ahogy gyerekkorunkban. Igaz ez nem házi málnaszörp volt, de azért jól kiegészítette a "rizskók"-ot, ami szinte azonnal magába szippantotta az egész  szörpöt, ahogy ráöntöttük :)!









2 megjegyzés:

  1. Finom ebéd volt nálatok. Régen készült már mind a kettő nálam... Jó hogy eszembe juttattad!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem a paszulylevest, csak mostanában a diétám miatt mellőztem:)

    VálaszTörlés