2012. november 1., csütörtök

Savanyú leves sertés szívből, körömpörkölt és kocsonya







Tegnap a hentesnél a hurka-kolbász mellett még jónéhány olcsóbb húst is vettem. Pl. 1 sertés szivet, 4 kicsontozott első csülköt, 20 db fél (sertés)körmöt (hosszában volt elfűrészelve, nem volt szilánkos), 4 fület, meg  95 dkg sertés lapockát, ez utóbbi volt a legdrágább hús. A húsokból ma készült savanyú leves, körömpörkölt füllel és csülökkel, valamint kocsonya, ugyancsak körömmel, füllel és csülökkel. Vettem még savanyú káposztát is, úgyhogy a maradék húsokból (2 csülök meg a lapocka) húsos káposztát tervezek holnap, vagy holnapután.


Ma a szívből, ahogy már fentebb említettem savanyú leves készült, amit már időtlen idők óta nem ettünk, Párom családjánál volt divatos, főleg amíg Nagymamája élt. Most fejembe vettem, hogy megpróbálom megfőzni. 


Hozzávalók: 1 sertés szív, 1 fej hagyma, 1 petrezselyemgyökér, 2 sárgarépa, egy jókora darab zellergumó, néhány babérlevél, 1,7 liter forró víz, 1,5-2 fehér kanál ételízesítő vagy só, 1/2 citrom, pici olaj, 3 evőkanál rétes liszt, 1 fehér kanál fűszerpaprika, 3 evőkanál 20%-os tejföl, 1 teáskanál 10 %-os ecet.


 











A szivet alaposan megmostam, aztán a hártyákat, ereket, kövérkés fehér részeket levágtam róla, hogy csak a barna színhús maradjon, majd vékony csíkokra vágtam. Megtisztítottam és apróra vágtam a hagymát, tisztítás után felkarikáztam a petrezselyemgyökeret és sárgarépát, nagyobb darabokra vágtam a zellergumót. Mindent fazékba raktam, beletettem a babérlevelet és a megmosott fél citromot, kb. 1,7 liter forró vízzel felöntöttem, fűszereztem ételízesítővel.Gyorsfőző fedővel lezártam, és szokásos jelzésekig nagy fokozaton (9) főztem. Utána takarékon (3-2/9), figyelve, hogy a mutató se a piros, se a sárga mező felé ne mozduljon el. Először 20 percig főztem, aztán kiengedtem a gőzt, de meglepődve taszasztaltam, hogy  a hús még rágós. Visszazártam a fazekat, visszatettem a tűzhelyre és még 25-30 percig főztem. Másodszorra már megpuhult a szív. Ekkor pici olajból, rétes liszttel világos rántást készítettem, félrehúztam, hozzákevertem a fűszerpaprikát és az újra forrásba hozott levesbe öntöttem. Beletettem még a tejfölt és ecetet, azzal is összeforraltam. Párom szerint tökéletesre sikerült a próbálkozás, nagyon ízlett Neki is és nekem is ez a leves (csak ketten ettünk belőle, mert Legnagyobikom lázas beteg, és diétáznia kell, Legkisebbikem meg a körömpörköltre tartogatta a pocakját). (A hús ára 330,- Ft)




















A körömpörköltet és a kocsonyát most nem írom le részletesen, mindkettő szerepel már a blogban. A körömpörkölt ITT található, de van némi kis eltérés a hozzávalók listájában. 


A maiban ezek voltak: 15 félbe vágott köröm, 1 csülök (kövér részei nélkül), 2 fül, 3 hatalmas fej hagyma, kevés olaj, 3-4 gerezd fokhagyma felaprózva, (vagy 3-4 kávéskanál fokhagyma granulátum), kb. 2,5 fehér kanál só/vagy ízlés szerint, 1,5-2 kávéskanál őrölt kömény, 1 hegyes erős paprika, 5-6 fehér kanál csípős fűszerpaprika 1,5-2 liter forró víz (mert úgy szeretjük, ha sok tunkolni való szaftja van). Nagy lábassal lett, biztos tudunk néhányszor enni belőle.


Hagyományosan főztem 3-3,5 óráig, míg vajpuha lett.  (A húsok ára 2.858,- Ft)










A kocsonyát ma is gyorsfőző fedővel főztem, annak leírása ITT található. De ennek hozzávalóiban is van eltérés, mert most 5 fél körömből, 1 csülökből (kövér részei nélkül) és 2 fülből főztem, 2,2 liter forró vízzel, 3 fehér kanál ételízesítővel, 3-4 kávéskanál fokhagyma granulátummal és kb. 1 teáskanálnyi szemes borssal. Most egyben hagytam a fél körmöket és a csülköt is nagyobb darabokban, úgy főztem szokásos jelzések után 60 percig, utána hagytam a pöcköt magától visszaesni. Amikor langyosra hűlt, most is kicsontoztam, tálakba raktam és mindegyik tálba beleszűrtem a kocsonyalevet. Kihűlés után folpackkal letakarva a hűtőben várja a dermedést. (A húsok ára 1432,- Ft)
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése