2012. november 4., vasárnap

Húsos káposzta







Mai ebédünket, a húsos káposztát már tegnap megfőztem, ahogy ezt az előző bejegyzésemben már megírtam. Levest sem kellett főznöm, mert az is maradt tegnapról, úgyhogy a mai délelőttöm nagyon light-os volt. Tévéztem, olvasgattam, Skype-oltam Középsőmmel, aztán ebédidőhöz közeledve csak föl kellett forralni az ételt és már ehettünk is. A tegnap megfőzött káposztához az alábbi alapanyagokat használtam föl: 2 kg savanyú káposzta (Tóth féle), 2 kicsontozott, zsíros részektől megtisztított első csülök ugyancsak lezsírozott bőrével együtt, majdnem 1 kg sertéslapocka, amiről ugyancsak eltávolítottam minden zsiradékot, kevés olaj, 2 fej vöröshagyma apróra vágva, 4 evőkanál rétes liszt, 5-6 fehér kanál csípős fűszerpaprika, 1-1,3 liter forró víz,  a végén kóstolás után kb 1/2 fehér kanál só, mert a káposzta nem volt elég sós. 


A káposztát most is úgy készítettem, ahogy Férjem Nagymamája, Rózsi mama csinálta régen: egy nagy, 5,6 literes edény aljára pici olajat öntöttem, és beletettem a hagyma harmadát. Rá a káposzta haramadát (most sem mostam ki, csak kicsit kinyomkodtam a levét), megszórtam a liszt és a paprika felével, rászórtam a húsok és bőrke felét. Jöhetett a káposzta második hamrada, a hagyma harmada, a liszt és fűszerpaprika másik fele és a húsok, meg a bőrke maradéka. Ezt már csak be kellett takarni az utolsó adag káposztával, megszórni a maradék hagymával, felönteni 1-1,3 liter forró vízzel, és főni tenni. Kb. 2,5-3 óra lassú főzés után elkészült az egyenletesen piros, sűrű szaftú húsos káposzta. Kihülés után hűtőben tároltam. Férjem tejföllel szereti, én inkább tejföl nélkül, de van, hogy én is teszek rá egy pici tejfölt. Most nekem tejföl nélkül jobban bejött. 









2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki,hamarosan mi is főzünk,csak káposztáért kell menni a piacra.:):)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Mellissina, finom is lett. És rengeteg. Rájárhatunk pár napig az biztos!

    VálaszTörlés