2012. november 16., péntek

Késői laskagomba pörkölt




 Legnagyobbikom ma újabb gombazsákmánnyal tért haza a tiszaparti kalandozásból. Késői laskagombát talált. 








Ezt a gombát már megmutatta Neki régebben egyik ismerőse, Ők már többször ettek belőle,  ezért merte leszedni. Biztos, ami biztos azért több online gombahatározóban is utána néztem, több helyen  is megtaláltam, kb. mindenütt ez a leírás szerepelt róla leírták, azt is, hogy hasonló mérgesgomba nincs, ezért fel mertem használni. Nem sok maradt, mire megtisztítottam, és a nagyobb gombák öregebb részeit is kidobtam, kb. 40-45 dkg. Ezt szépen vékonyra felszeleteltem  és hagyományosan gombapörköltnek készítettem el.










Egy fej hagymát apróra vágtam és kevés olajon üvegesre dinszteltem. Hozzáöntöttem a szeletelt gombát, pici sót raktam rá, amitől kioldódott a gomba nedve. Addig pároltam, míg ez a lé elpárolgott alóla, ekkor egy hozzátettem egy fél meghámozott, kockára vágott paradicsomot, és néhány karika hegyes erős paprikát, majd  megszórtam egy  púpos fehér kanál csípős fűszrpaprikával, jól elkevertem, felöntöttem kb. 3 dl forró vízzel és addig főztem, míg  megfőtt a mellé szánt kis kagyló tészta. A végén még kellett bele kicsi só. Legkisebbikem és Apa nem gombarajongók, ezért Ők nem ettek ilyet, de nem baj, mert így több jutott nekünk  ebből az igazán ízletes laskagombapörköltből :)! 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése