2012. november 15., csütörtök

Gombóc leves, tapcsikolt pogácsa







Tegnap egy kicsit elméreteztem a rakott csirkemell köretének szánt krumpli mennyiségét és elég keveset is ettünk belőle, na mindegy,  eltettem a hűtőbe, ma meg előszedtem, és ebből lett az ebéd. Előrelátóan eltettem a krumpli főzőlevét is egy bögrében folpackkal letakarva, mert már tegnap úgy gondoltam, hogy egy jó kis gombóclevesre való krumplis tésztát készítek a maradékból, de azt álmomban sem mertem volna gondolni, hogy még egy tál tapcsikolt pogácsára is futja majd. A krumplis tésztához krumplinyomóval áttörtem a krumplit (nagyon jó fajta ez az Anyukámtól kapott hópehely krumpli, tényleg olyan könnyű volt még ma, a hűtőből kivéve is áttörni, mintha csak előtte főtt volna meg). 1 kiló 35 deka lett. Ehhez ütöttem 2 tojást, ami 9 dkg volt, és beledolgoztam kb. 70 dkg rétes lisztet. Amikor a tészta elkészült, gyorsan odatettem a gombóc leves alapját. Először összevágtam 1 fej hagymát apróra, és kevés olajon üvegesre dinszteltem. Félrehúztam a fazekat, megvártam, míg a sistergés csillapodik, akkor a hagymára szórtam 2 púpos fehér kanál fűszerpaprikát, elkevertem, és már föl is öntöttem a bögre (2,5 dl) krumpli főzőlével, és még egy börgre forró vízzel, majd még 2 literrel. Tettem bele pár fehér kanál szárított zöldséget (amit ételízesítőből szitáltam ki), meg némi t. Eőször csak kicsit, hisz a krumpli leve is sós volt. Később, amikor már főtt egy darabig, megkóstoltam, és utánsóztam, hogy kellemesen sós legyen. Hagytam főni a hagymás-paprikás-krumplis levet, közben a tésztából lisztezett asztalon vágtam egy darabot, rúddá formáltam és darabokra vágtam. A darabokat aztán kettessével gombócokká formáltam a kezeim között gömbölygetve és az asztalra sorakoztattam. 









Amikor már elég sok gombóc elkészült, a forrásban lévő levesbe rakosgattam és főztem kb. 10-12 percig. Tálalás előtt még megszórtam szárított petrezselyemzölddel, utánízesítettem egy kis val, forraltam rajta egyet, épp csak annyit, hogy "buzzanjon" egyet :),  és már kész is volt. 













A tapcsikolt pogácsához a maradék krumplis tésztát lisztezett aztallapon kb. 5-7 mm vastagra nyújtottam, és feldaraboltam,















egy nagy serpenyőben olajat forrósítottam és a tapcsikolt pogácsákat mindkét oldalukon megsütöttem. Én csak sóval ettem, Párom és a gyerekek meggy és baracklekvárral szokták. 









3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom ebédetek volt, guszta! Most szívesen megennék én is ilyen lekváros édességet!

    VálaszTörlés
  2. Tapicskolt pogiról még nem is hallottam. De felettébb érdekes!

    VálaszTörlés
  3. Éva - tényleg az volt, nagyon szeretjük :)! Szívesen kínálnálak!

    Illéskrisz - gyerekkoromban ez volt a neve otthon ennek az ételnek, azért, mert mielőtt az olajba tettük, kicsit megtapcsikoltuk a kezünkkel:). Férjeméknél (Szolnok megyében) pampuskának hívták ezt a tésztát, a gyerekeim meg párnának hívták, amikor kicsik voltak, mert néha úgy felpuffadt, mint egy-egy kis párna.

    VálaszTörlés