2012. április 28., szombat

Sonkás-cukkinis göngyölt csirkemell











A napokban készített spenóttal göngyölt csirkemell indított arra, hogy mással is készítsek göngyölt csirkemellet. Mutatós, finom és nagyon egyszerű elkészíteni. Azt hiszem többféle változatát is kigondolom még, mert ma nagy siker aratott a család körében a sonkával cukkinivel göngyölt csirkemell, tepsis sült zöldségekkel és krumplival


A sonkás-cukkinis csirkemell hozzávalói: 4 fél csirkemell filé, 4 nagy szelet sonka, 2 közepes cukkini, sültcsirke fűszerkeverékem,  só, kevés margarin.


A köret hozzávalói: 2 közepes cukkini, 1 közepes padlizsán, 3 db tv paprika, 2 db hegyes erős paprika, 4 db kisebb fürtös paradicsom, 2 db lila hagyma, kb. 8-9 db közepes krumpli, sültcsirke fűszerkeverék, só, olaj.


2 db cukkinit megmosás után zöldséghámozóval nagyon vékony szeletekre vágtam, szűrőbe raktam, sóval és sültcsirke fűszerkeverékemmel megszórva jó fél óráig állni hagytam, hogy kioldódjék a nedve. Közben 2 egész csirkemellet lebőröztem, kifiléztem (a csontokat és azt a kis belső leeső részt félretettem levest fogok belőle főzni, a bőröket és egyéb potyadékokat a fagyasztóba tettem, amíg a szemetet el nem viszik, hogy ne büdösödjön meg a kukában), vízszintesen ketté vágtam, vagy inkább kinyitottam, úgy, hogy azért egyben maradjon.azt is megszórtam sültcsirke fűszerkeverékkel és sóval, és kicsit kivertem. A négy nagy szelet csirkemellre 1-1 nagy szelet sonkát fektettem, 











majd a lecsöpögtetett vékony cukkiniszeletekkel betakartam, 











és felgöngyöltem a melleket. 











Aztán ugyanúgy csomagoltam be, mint a múltkor a spenóttal göngyölt mellnél, most is az alufólia fényes fele volt a hús felé, amire  margarin darabkákat tettem, 











úgy csomagoltam be, majd szintén alufóliával bélelt kis tepsibe helyeztem a tekercseket. 
















Azután előkészítettem a köretet. Sütőpapírral kibéleltem egy vékony peremű tepsit, és egyik oldalra halmoztam az összevágott, sóval és sültcsirke fűszerrel ízesített, olajjal meglocsolt zöldségeket, másik oldalra az ugyanolyan fűszerezésű, szintén olajjal meglocsolt, krumplit. Aztán a sütőt 250 fokra és légkeverésre kapcsoltam és a melegedő sütőbe betoltam a köretes tepsit a legalsó sínre. A hús sütésével még vártam, mert nem akartam, hogy nagyon kiszáradjon. A sütő még csak 210 fokig melegedett, amikor a zöldségeknek és krumplinak már kezdett színe lenni és az egész lakásban isteni illatok terjengtek, kóstoláskor pedig már minden isteni finom átsült volt... 











Ekkor kivettem a köretet, nehogy megégjen, és beraktam a hústekercseket 30 percre (a sütő továbbra is 250 fokra volt állítva). 30 perc elteltével a sütőt kikapcsoltam, a köretet is visszatettem, és 15 percig hagytam még a húst pihenni, a köretet visszaforrósodni, utána tálaltam. A csomagokat felvágtam, a húst óvatosan kivettem, ferdén felszeleteltem és a köretekkel tányérokra rendeztem. Ahogy az elején leírtam, nagyon nagy sikere volt, úgyhogy máskor is asztalra kerül még ez a finomság.










6 megjegyzés:

  1. Jaj, nagyon jól néz ki! Vittem és ki is fogom próbálni! :))))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötlet,a cukkini elkészítéséhez finomnak látszik:))

    VálaszTörlés
  3. Huuuuu...merre is laksz? Maradt még? :))))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon mutatós és csak finom lehet, mert a cukkini a másik kedvencem a spenót mellett:)

    VálaszTörlés
  5. De jó, én is szeretem az ilyen gönyölt husikat:)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm Lányok :)! Ebből egy falat sem maradt, bár Legkisebbikem először bizonytalanul megkérdezte: Nincs benne semmi, amit nem szeretek?? Aztán úgy falta mindenki, mint a pinty :D. Mindkét tepsi gyorsan kiürült, sőt, lehet, hogy utó vacsoráztak volna még belőle, ha maradt volna :).

    VálaszTörlés