2012. április 18., szerda

Baconös rakott krumpli






Ma valami krumplisat voltam kénytelen főzni, mert más nemigen volt itthon, csak krumpli, néhány tojás, bacon, meg kis tejföl. Nézegettem egy régi szakácskönyvemet aminek címe: Vilma néni krumplis receptjei, ott találtam ezt az ételt, Szalonnás rakott krumpli név alatt. Megtetszett, hát hozzáláttam.


Ezeket használtam fel, egy közepes méretű tepsihez:


az 5,8 literes fazék 3/4-ig töltve krumplival, 5-6 dl forró víz, 2 fehér kanál só, 10 tojás, víz ami ellepte, 1 fehér kanál só, 20 dkg szeletelt bacon,  3-4 evőkanálnyi olaj, 1 fej hagyma, 2 evőkanál finom liszt, 3/4 pohár nagy poharas 20 %-os tejföl, 1 nagy tejfölös pohár tej (ez 3,5 ös zsírtartalmú volt), 1 csapott fehér kanál só, + só a rétegek sózására, + kevés olaj a tepsi kikenéséhez.


Ahogy a rakott krumplinál szokás, először megfőztem a hajába krumplit (Zepter 5,8 literes fazékban, kis főzőkosárban, víz és só hozzáadásával, gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 15 perc alatt, majd hideg vízbe állítva, gyorsan visszahűtöttem a fazekat és tisztíthatóra hűtöttem a krumplit) és a tojást (forrás után 10 perc, majd ezt is kihűtöttem). Amíg ezek elkészültek, csíkokra vágtam a szeletelt bacont, majd megfőztem a "tejfölmártást": 3-4 evőkanálnyi olajon üvegesre dinszteltem az apróra vágott vöröshagymát, megszórtam 2 evőkanál  finom liszttel, és a lisztet is pirítottam kicsit, majd hozzáöntöttem a tejfölt és a tejet (utóbbi kényszermegoldás volt, mert nem volt itthon annyi tejföl, amennyi kellett volna) beletettem 1 csapott kanál sót és addig főztem csak, míg éppen elkezdett bugyogni, és rögtön levettem a tűzről, nehogy nagyon besűrűsödjön.  Amikor ezekkel elkészültem, pici olajjal kikentem a tepsit, majd belekarikáztam 1 sor tisztított főtt krumplit, megpergettem kis sóval, majd egy sorban a kockára vágott tojás következett (tojás szeletelővel felszeltem, majd 90 fokkal elfordítva újra felszeltem és máris kész volt a felaprózott tojás), amit szintén megsóztam kicsit, erre a felcsíkozott baconszeletek kb. 1/3-a következett, és zárásul egy sor krumpli, ugyancsak megsózva kicsit. A tetejére simítottam a tejfölmártást, és rápakoltam a megmaradt bacon szeletkéket. 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. A család először húzta a száját, amikor mondtam, hogy új recept alapján készítettem a  rakott krumplit, de aztán nagy lelkesedéssel falták. Csak annyit jegyeztek meg (már megint), hogy nem elég szaftos. Valóban szaftosabb lett volna, ha a sorok közé is tudtam volna tenni tejfölt, vagy tejfölmártást, de nem volt több, úgyhogy ennyivel kellett megelégednünk. 






9 megjegyzés:

  1. Nagyon egyszerű, viszont nagyon finom lehetett ez a rakott krumpli. Nem is csodálom, hogy a család falta befelé.

    VálaszTörlés
  2. Felteszem a listára, igaz már megvan a holnapi menü, mert már megrendelték, de esetleg holnapután szóba jöhet.

    VálaszTörlés
  3. Ezt de nagyon tudnám szeretni!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon kívánatos ez a krumplid ! Guszta . Micsoda illata lehetett mikor sült!!

    VálaszTörlés
  5. Gizi - tényleg az volt :)

    Juci - érdemes kipróbálni, - esetleg kicsit több tejföllel

    Csiperke - én is szerettem és a többiek is szerették, csak szeretnek kicsit kötekedni :)

    Éva - tényleg isteni illata volt :)!!

    VálaszTörlés
  6. Én jöttem, de már megyek is. Hát szabad ilyen fincsi kaját nézni este 11 felé ? Úgy megkordult a gyomrom, hogy ihaj :))) Most isten bizony megennék egy tányérral. Egyébként is nagyon szeretjük a rakottkrumplit.

    VálaszTörlés
  7. Maria, már megint egy csodás, egyszerű finomság:))

    VálaszTörlés
  8. Viki - sorry, nem akartam bajt :)!!

    Roza - Köszönöm :)!!

    VálaszTörlés
  9. Jól hangzik már a neve is, de látványnak sem rossz - gondolom az ízével is így lennék. :)

    VálaszTörlés