2012. április 13., péntek

Kaszás leves "szűzen"







No vissza a rendes kerékvágásba. Kaszás levest főztem ma a húsvéti sonka és kolbász jéggé dermesztett levéből. Először lezsíroztam, mert a tetején legalább centi vastag zsírréteg leledzett, aztán odatettem felforrni. Közben zöldségeket tisztítottam: 2 db sárgarépát, 1 petrezselyem gyökeret, fél szál paszternákot, darabka zellergumót, 3 db krumplit, 1 hagymát. Aztán fel is daraboltam a megtisztított, megmosott zöldségeket. A répát petrezselyem gyökeret, paszternákot karikákra, a krumplit és zellergumót kisebb "kockákra", a hagymát apróra. A sonkalét felengedtem kb. 1 liter forró vízzel, beleraktam a feldarabolt zöldségeket és mindent puhára főztem kb. 20 perc alatt. Ezután habarást készítettem 4 kanál 20 %-os tejfölből, 2 evőkanál rétes lisztből 1,5 fehér kanál házi fűszerpaprikából, és kb2-2,5 dl hideg vízből. Ezzel behabartam a levest, és szórtam még bele kevés chili port is, mert szeretjük, ha kicsit csípős az ételünk. Megkóstoltam, pici só még kellett bele, aztán belefőztem 3 félmarék 4 tojásos karika tésztát. Ezzel is főztem még 10 percig és már ehettünk is. Azért lett szűz, mert ebbe én füstölt húst már nem raktam. A füstölt ízt a lében főtt sonka és kolbász már megadta a levesnek. A végén a saját adagomba még friss petrezselyemlevelet tettem, mert imádom az ízét.









2 megjegyzés:

  1. Még sosem hallottam kaszás levesről, de nagyon guszta lett:)

    VálaszTörlés
  2. Régebben is főztem már ilyen levest, akkor is nagyon ízlett (régi blogomban le is írtam). Ma a neten kutakodtam, ott azt olvastam, hogy régen kaszáláskor ilyen levest adtak napszámosoknak, akkor füstölt oldalassal, vagy füstölt karajcsonttal főzték azt hiszem. Mi megettük már a sonkamaradékot is, így lett szűz (hús nélküli) a levesem:).

    VálaszTörlés