2012. április 9., hétfő

Fordított töltött csirke kétféle - májas és főtt tojásos - töltelékkel










Húsvét hétfőjén kétféle töltelékkel készült fordított töltött csirkét készítettem. Azért fordított, mert kívül van a töltelék, belül a szaftos, puha csirkemell. Az egyik töltelék a hagyományos csibemájas töltelékem. Igaz most ezen is változtattam annyit, hogy a májat botmixerrel csapattam szét, mert nem volt időm az apró kockára vágásra. Ez persze az élvezeti értékéből semmit nem vont le, csak nem látszanak a töltelékben kis májkockák. 


Hozzávalók: egy nagy tál szikkadt kenyér, víz az áztatáshoz, 6 egész csirkemáj, 2 egész nyers tojás, egy hatalmas csokor apróra vagdalt friss petrezselyemzöld, ételízesítő, őrölt fekete bors.


Ahogy már leírtam a töltelék fűszerezésénél azt tapasztaltam, hogy akkor lesz elég sós, ha massza fél kilónként 1 fehér kanál ételízesítőt teszek bele. Ma a megáztatott kicsavart kenyér, összemixelt májpüré, tojás és petrezselyemzöld összsúlya 2 kg volt, így 4 fehér kanál ételízesítőt tettem hozzá, ezen kívül vagy 3 púpos kávéskanál őrölt borsot. 











Ezt a masszát jól összekevertem, majd felét kiolajozott közepesnél kicsit nagyobb tepsibe simítottam, betakartam besózott, kiklopfolt csirkemell szeletekkel, aztán a töltelék másik fele következett (kép itt látható a rétegezésről). 180 fokra előmelegített sütőben légkeverésen, alulról a 4. sínen, kb. 80-85 perc alatt sült szép barnára.









A főtt tojásos tölteléket Verusnál láttam, és már akkor elhatároztam, hogy ki fogom próbálni. (Köszi Verus!)


Én ezeket használtam hozzá: 1 közepes tálnyi szikkadt kenyér, víz az áztatáshoz, 5 db kemény tojás, 2 db nyers tojás, pici olaj, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, nagy csokor friss petrezselyemzöld, ételízesítő, bors.


A kenyeret megáztattam, jól kicsavartam és tálba raktam. A hagymát apróra vágtam, üvegesre pároltam egy kevés olajon, majd fokhagymapréssel rányomtam 2 gerezd fokhagymát és néhány másodpercig tovább pároltam. A megtisztított apróra vágott tojásokat a megáztatott kenyérhez raktam, csakúgy, mint a langyosra hűlt hagymákat, felaprított petrezselyemzöldet, nyers tojást. Megmértem, az alapanyagok súlya 1,25 kg volt, ezért 2,5 fehér kanál ételízesítőt raktam hozzá, és kb. 2 kávéskanál őrölt borsot és jól kikevertem.












Ez zepter tepsibe ugyanúgy rétegeztem, mint feljebb leírtam és a sütő legalsó sínjére raktam sülni. Kb. 1 óra alatt lett ilyen szép barna










A tojásos töltelékből legközelebb ki fogom hagyni a fokhagymát, mert az egész család egyöntetű véleménye szerint nagyon erősen kiérződött az ételből. Bár mindenki azt mondta így is finom, de szerintük és szerintem is jobb lesz fokhagyma nélkül. Sütés után mindkét húst pihentettem pár percig, csak utána vágtam fel, de sajnos még így sem sikerült tökéletesre a szeletelés. A csirkemell finom puha szaftosra sült a töltelék rétegek között, mindenkinek szívesen ajánlom kipróbálásra. 












3 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet ez a fordított töltött hús, biztosan jó szaftos. Kifogom próbálni, mert nagyon tetszik, és olyan gusztán tálaltad, hogy egészen megéheztem.

    VálaszTörlés
  2. Mindig gond nalunk, hogy az izetlen csirkemellel ki legyen. Sem en, sem a ferjem nem rajong erte, viszont a csirkeken az is van. :)) ki fogom en is probalni ezt a modszert, kiados es finom lehet. Raadasul a toltelek is varialhato barhogy. :)

    VálaszTörlés
  3. Gizi, Jesus - Érdemes kipróbálni, mert tényleg isteni finom!!

    VálaszTörlés