2012. április 15., vasárnap

Szinte hétköznapi vasárnapi ebéd: Csontleves és húsos tészta


Ma valahogy nem volt kedvem főzni. Azért enni csak kell, így gyorsan összedobtam egy csontlevest tarja csontból és egy nagyon szaftos  húsos "rakott" tésztát.


A csontlevest szokásos módon főztem, Zepter gyorsfőző fedővel  1 tarja csontjából (a héten készült pecsenye csontja volt), 2 szál sárgarépával, 1 petrezselyemgyökérrel, aminek gyönyörű zöldje is volt, egy darabka paszternákkal, és zellergumóval, 1 fej hagymával, 2 gerezd fokhagymával, fél hegyes erős paprikával, 1 fehér kanál szitált ételízesítővel, 1 fehér kanál sóval, kevés őrölt borssal, és pici őrölt köménnyel. Mindent az 5,8 literes fazékba pakoltam a kis főző kosárba, felöntöttem 2,5 liter forró vízzel, és szokásos jelzések után 30 percig főztem. Amíg főtt, nagyobb edényben 1 liter vízben - amit ízesítettem 1 fehér kanál szitált ételízesítővel, őrölt borssal, kis fokhagyma granulátummal és a végén szárított petrezselyemzölddel - megfőztem 15 dkg 8 tojásos eperszalag tésztát (8-10 perc alatt). Amikor a leves főzési ideje letelt, a fazekat hideg vízbe állítva visszahűtöttem, a csontokat és zöldségeket tálba borítottam, a levest rászűrtem a tésztára, felforraltam és azonnal tálaltam.







A második fogás a nagyon szaftos húsos tészta, amiben volt egy kevés titkos összetevő is :), mégpedig az általam készített gombapor.

Hozzávalók: fél kiló darált sertéshús, 1 fej hagyma, 4-5 evőkanál olaj, 1 fehér kanál só, 2 fehér kanál házi fűszerpaprika (gyönyörű piros), fél liter + negyed liter forró víz, 3 púpos teáskanál gombapor, 3 fehér kanál ételízesítőből kiszitált szárított zöldség, másfél pohár nagy poharas 20 %-os tejföl.

Fél kiló kagyló tészta, 1 liter forró víz, kevés olaj, 1 fehér kanál só. 

Most nem a Zepter sütés szabályai szerint, hanem hagyományosan főztem pörköltet a fél kiló darált húsból. Először az apróra vágott hagymát dinszteltem meg az olajon, arra került a darált sertéshús, amit gyakran megkeverve sütöttem a zsiradékon pergősre, majd rászórtam a fűszerpaprikát, és egyből felöntöttem forró vízzel, nehogy a paprika megégjen. Beletettem a sót, a gombaport, szárított zöldségeket, és nagy lángon főztem jó 15 percig. Ekkor öntöttem még hozzá negyed liter forró vizet, felforraltam, beletettem a fél pohár nagy poharas tejfölt és tovább forraltam. Közben Zepter módszerrel megfőztem a tésztát, forrástól számított 10 percig, majd az elkészült raguval összekevertem. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, a tetejére simítottam egy nagy poharas tejfölt és 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütöttem. Ezt a tésztát nem lehetett kockára vágni, ezt csak szétdőlve lehetett tálalni, úgyhogy nem lett valami fotogén, de az egész család úgy falta, mint kacsa a nokedlit :D





2 megjegyzés: