2012. október 4., csütörtök

Csípős csirkecombok "mexikói" rizottóval, paradicsom salátával











Nem igazán mexikói fűszerezésű sem a csirkecomb, sem a rizs, de nagyon hasonlít hozzá. Mexikói fűszerkeveréket még mindig nem sikerült vennem, de a múltkor észrevettem, hogy ha a sültcsirke fűszerkeverékemet megfejelem egy kis frissen őrölt korianderrel, oreganoval, chili porral, petrezselyemzölddel, akkor mexikóira nagyon hasonlító fűszerkeveréket kapok, amivel isteni fogásokat lehet készíteni. Így történt ma is, de most újabb "mexikói"  változatot gondoltam ki. A megtisztított csirkecombokat jó alaposan beszórtam a felturbózott fűszerkeverékkel, és sütőpapírral bélelt nagy tepsibe pakoltam, a sütőpapírt olyan nagyra hagytam, hogy rá is tudjam hajtani a húsokra, aztán a végét tűzőgéppel összetűztem, oldalt pedig a felső sütőpapírt ráhajtottam az alsóra. Így szinte teljesen zárt teret tudtam a csirke köré teremteni. Hogy még biztosabb legyen a lezárás, alufóliával is letakartam az egészet, és úgy raktam a 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe. 3/4 órán át így sütöttem, aztán levettem a fóliát, levágtam a felső sütőpapírt, a hús alatt keletkezett fűszeres levet a rizottóra öntöttem, és 250 fokon pirítottam még a combokat amíg szép ropogósra sültek (kb. 10-15 perc).


Amíg a csirke sült, gyorsfőző fedővel főztem egy finom húslevest (csirke nyak-láb csomagból), sok zöldséggel, - külön edényben - csigatésztával, amire rászűrtem a visszahűtött fazékból a levest. A zöldségeket és húsokat külön tálon tálaltam. 










A leves mellett a "mexikói" rizottó is elkészült, míg a csirke megsült. 


Hozzávalók: 3-4 evőkanál olaj, 1 fej hagyma felaprózva, 1 cs. (1 kg) mirelit mexikói zöldségkeverék, 33,3 dkg Arborio rizottó rizs (Legkisebbikem és Barátnője Olaszországból hozott nekem  2 kg-ot :)!), 1 fehér kanál a felturbózott sültcsirke fűszerkeverékből, 1 fehér kanál ételízesítő, néhány tekerésnyi frissen őrölt koriandermag, 1-2 teáskanálnyi szárított petrezselyemzöld, forró víz, szükség szerint, de egyszerre nem több, mint 1-1,5 dl, a sültcsirke szaftja.







Az olajon megdinszteltem az apróra vágott vöröshagymát, ráraktam a mirelit mexikói zöldségkeveréket, addig sütöttem nagy lángon, míg teljesen átforrósodott. Közben ráraktam a fűszereket, és amikor a zöldség már forró volt hozzáöntöttem a rizst is és lepirítottam, majd kb. 1,5 dl forró vizet alá öntve, gyakran megkeverve főzni kezdtem. A a forró vizet apránként aláöntve főztem addig, míg a rizsszemek megduzzadtak, a zöldség pedig megpuhult a rizottóban. Legutoljára a sültcsirke alatt keletkező levet is a rizsre öntöttem, azzal is főztem még pár percig, azután azon forrón tálaltam a fűszeres combokat a szaftos rizzsel és paradicsom salátával. 


A paradicsom salátát  Apukámtól kapott saját termésű paradicsomból készítettem, tegnap szedte a kertjükben. Hozzávalók: kb. 10 szem érett, de kemény paradicsom, 2 evőkanál 10 %-os ecet, 3 evőkanál víz, 1 evőkanál olaj, kb. 1/3 fehér kanál só, őrölt bors, néhány csepp folyékony édesítőszer, egy kis fej lila hagyma fele egészen apróra vágva, egy csipet szárított oregano.


A megmosott, lecsepegtetett paradicsomot vékonyan felszeleteltem. A többi felsorolt alapanyagból csészében öntetet kevertem, és a paradicsomra öntöttem. Jól elkevertem és néhány perc állás után tálaltam. 









4 megjegyzés:

  1. Nagyon finomat főztél megint! Nahát, paradicsom salátát milyen régen nem ettem! Be kell pótolni!

    VálaszTörlés
  2. Szuper jól néz ki, mindig nagyon finom ételekkel kényezteted a családod:) Szerintem otthon is el tudod készíteni azt a mexikói fűszert, főleg, ha gyakran használod, megéri:)

    VálaszTörlés
  3. Elfogadnám ma ebédre.Nagyon szeretjük a rizottót és a paradicsom salátát is.Én is úgy készítem, hogy a sült hús szaftját ráöntöm.

    VálaszTörlés
  4. Illsékrisz - köszönöm, biztos Te is úgy vagy vele, hogy ha ötlet van, megcsinálni már könnyű. Viszont nehéz nap mint nap kitalálni, hogy mi legyen.

    Trollanyu - köszi:), igyekszem. Már ez a változat is nagyon olyan volt.

    Nelli - köszi, a paradicsom saláta kicsit enyhítette a hús meg a rizs csípősségét.

    VálaszTörlés