2012. október 24., szerda

Gyógyító csirkeleves és cukkinis-petrezselymes linguine csípősen







Nem tudom, hogy más családoknál hogy van, de gyerekkoromban nálunk ha valaki beteg volt , biztos, hogy tyúkhúsleves, vagy galambleves készült neki. Az én kis családomban  hetente 1x-2x biztos van hús-, vagy csontleves. Leginkább csirkeaprólékból, far-hátból, lábból, nyakból, mell-, vagy combcsontokból, de előfordul kacsaaprólékból,  karaj vagy tarja csontból is. Ha egy hétig nincs, akkor hiányzik. És nem pótolják a különféle zöldség vagy krémlevesek sem. Most, hogy párom beteg, különösen jól esett Neki (és természetesen a többieknek is) a csirke nyak-láb csomagból főzött leves. Igaz nem egy elit kaja, biztos van aki az ilyesmit a kutyájának adja, de nálunk nagy kedvenc, külön jó, hogy ebben a csomagban - (Lidl-s) - csak nyak és láb van, mert így mindannyiunknak jut elég, nem kell vitatkozni, hogy ki eheti meg a lábat :). Na...ezt a témát most jól körüljártam :). De a leves isteni volt (bekerülési költségét nézve pedig kifejezetten olcsó)! 








Második fogásnak nem készítettem ma húst, mert még van a hűtőben búbos hús és krumplipüré is, ha valakinek húsra fáj a foga, azt nyugodtan megeheti. Nekem két nap húsos második fogása után ma könnyebb tésztás-zöldséges étel hiányzott. Szerintem a cukkinis-fokhagymás-petrezslymes-csípős linguine a lehető legjobb gyógykaja egy forró leves után és legnagyobb örömömre a cukkinit mindenki szereti a családban. Most jó ideje nem is volt, úgyhogy Legnagyobbikom sem mondhatja, hogy mindig csak cukkini  van :)...  Cukkinis tészta már van a blogon, pl.  itt és itt, úgyhogy nem írom le a készítés módját, csak azt, hogy mik voltak benne.


4-5 evőkanál olíva olaj, 2 közepes cukkini nagylyukú reszelőn lereszelve, 5 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón átnyomva, 1 nagy csokor petrezselyemzöld és néhány zellerzöld felaprózva, só és/vagy élelízesítő ízlés szerint, chili por ízlés szerint. (A tetejére néhány rátépkedett petrezselyemlevél.)


1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, 2 evőkanál olaj, 1/2 kg linguine. 









3 megjegyzés:

  1. Ettől a nagyon finom levestől párod biztosan gyórsan meggyógyul! Nagyon guszta mi is mármint az "öregek" szeretjük az aprólékot a levesben. A tésztád is szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  2. Nálunk pont ma volt csirke leves, nálunk nagyon ritkán készül. Éppen én is azt mondtam, ez gyógyszer:) Na nálunk nem volt benne aprólék, mert a gyerekeim szerint undorító:)Hiába, ez már ez új generáció.

    VálaszTörlés
  3. Éva - jó lenne, ha tényleg meggyógyulna:)! A csirkelábnál nincs is jobb leveshús - szerintem!

    Trollanyu - hát igen! De biztos vagyok benne, hogy szokás kérdése is. Ott biztos nem is szokás ilyesmit a levesbe tenni. Pedig a jó csontos húsból lesz az igazi jó leves - megintcsak szerintem :).

    VálaszTörlés