2012. október 20., szombat

Szombati ebédünk: Húsleves, spenót és tejfölös karalábé párizsiasan sült csirkével







Bár még mindig nehezemre esik a mozgás, főzi azért kell, meg enni is. Tegnap nem csináltam belőle nagy ügyet, csak egy kis paprikás krumplit főztem ahogy szoktam, kis kolbászos-virslis-nokedlis kellősítéssel. 


A hűtőben viszont három Lidl-s csirke pörkölt csomag már nagyon várta, hogy megfőzzem, ezért ma először ezekből a csirke darabokból leves készült gyorsfőző fedővel szokásos módon és jelzések után 8 perc alatt.. 







Aztán a főtt csirkeszárnyakat és combokat megsütöttem párizsias bundában. Mellé magamnak a már régóta vágyott spenót főzeléket készítettem el, a fiúknak pedig tejfölös csípős karalábét készítettem. A spenótot most tejben áztatott zsömlével (is) sűrítettem, ahogy már több blogon is olvastam, és mondhatom így sem okozott csalódást. 


Hozzávalók: kb. 5 dkg margarin, 2 evőkanál rétes liszt, 2 csomag krémes parajpüré, 2 db zsömle,  tej, só, fokhagyma granulátum, pici víz, kevés tejszín






 


A felolvasztott margarinon világosra pirítottam a lisztet, majd hozzáöntöttem a két doboz felengedett krémes parajpürét. Felforraltam, közben ízesítettem sóval, fokhagyma granulátummal. A két zsömlét falatokra tépve leöntöttem kevés tejjel, majd a tejet addig pótolgattam alá, míg a zsömlék teljesen eláztak. Ekkor a spenóthoz öntöttem az alatta lévő tejjel együtt. Botmixerrel jól elvegyítettem, és kóstolgattam, hogy kell-e még bele valami. (A kóstoló kanállal nem nyúltam az ételbe, csak a keverő fakanállal tettem a kóstolandó ételből a kanálba úgy, hogy a kettő ne érjen egymáshoz!!!) Kellett még hozzá egy kis hígítás, ezért kis tejjel meg kis vízzel is hígítottam, a végén még pár kanál tejszínnel selymesítettem rajta és kevés fokhagyma granulátummal még jobban megerősítettem a fokhagymás ízt. Finom lett :)!


A tejfölös csípős karalábéfőzeléket most saját elgondolásom szerint készítettem, sósan és tej nélkül, mert az édes-tejes változatot nem szeretik a fiúk. Sajna ezzel a változattal se jártam nagyon jól, mert arra sem voltak hajlandók, hogy megkóstolják (a piszkok), pedig tényleg nagyon finomra sikerült. Nem tolnak ki velem, ha nem fogy el így, akkor hétfőn átalakítom tejfölös karalábélevesnek, oszt majd úgy megeszik. Szerencsére volt még kevés törtkrumpli ami tegnapelőtt kimaradt, így azért volt köret a válogatósoknak is.


Hozzávalók: 2 nagyobb karalábé, 1 fej hagyma, kb. 5 dkg margarin, pici víz, 2 evőkanál rétes liszt, kb. 1/2 liter forró víz, 4 evőkanál 20 %-os tejföl, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint, kevés őrölt bors és/vagy chili por szárított petrezselyemzöld. 


A megtisztított karalábét egészen apró kockákra vágtam, akárcsak a hagymát. Felolvasztott margarinon pici sóval és ételízesítővel, kkb 0,5 dl víz hozzáadásával puhára pároltam, majd zsírjára sütöttem. Megszórtam 2 kanál liszttel, felöntöttem fél liter forró vízzel, beletettem a tejfölt, kb. 1 púpos teáskanálnyi szárított petrezselyemzöldet, pici őrölt borsot és chili port és készre főztem ezt a finom sós főzeléket.









4 megjegyzés:

  1. A spenótod tetszik a legjobban. Bármikor megeszem, reggelire-ebédre-vacsorára...Nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  2. Hát ezzel én is így vagyok :)!!

    VálaszTörlés
  3. Hát azért eleget dolgoztál,nem volt ez egy kicsit sok?:):)
    Finomakat főztél,mindkét főzelék jöhet,szeretem a főzeléket.Nálunk tegnap volt cukorborsó főzelék,imádom.A spenótból akár egy fazékkal is meg tudok enni,de kénytelen vagyok lemondani róla,mivel a fokhagymától teljesen rosszul leszek.

    VálaszTörlés
  4. Nem kapkodtam, úgyhogy nem volt megerőltető :).
    Én is szeretem mindkettőt, és szerencsére nincs bajom a fokhagymától sem.

    VálaszTörlés