2012. október 10., szerda

A kedvenc garnélás mártásom spagettivel :)







Legnagyobbikom Barátnője tudja, hogy imádom a tengeri herkentyűket. Azt is tudja, hogy leginkább akkor szoktam venni, ha akciósat találok, mert amúgy elég húzós az ára. A múltkor a Metro áruházból telefonált, hogy van fél kilós koktél rák és 450 gr-os tenger gyümölcsei nagyon kedvező áron, hozzon-e 1-1 csomaggal? Hát persze, hogy igent mondtam, mert mindennek ellen tudok állni, csak az ilyen kísértésnek nem :). Azóta viszont alkalom nem volt, hogy elkészítsem. De ma már nem bírtam türtőztetni magam és isteni fokhagymás-petrezselymes-fehérboros-tejszínes mártást készítettem a gyönyörű rózsaszín rákocskákból, hozzá spagettit főztem. A recept már szerepel a blogomon ITT, de azért volt némi kis eltérés (elfonnyadt a friss petrezselyemzöldem maradéka a hűtőben, éppen csak annyi szépet találtam, amit a tányéron a tészta tetejére tudtam biggyeszteni, ezért kénytelen voltam szárítottat használni). 


Ezek kerültek ma a mártásba: 5 dkg vaj, 5 gerezd fokhagyma, 50 dkg fagyasztott koktélrák, 1 fehér kanál szitált ételízesítő (helyette ízlés szerint só is használható), kevés őrölt bors, 1 csapott evőkanál rétes liszt, 1 dl 30 %-os tejszín, 1 dl száraz fehér bor, 2,5 dl víz, 1 púpos teáskanál keményítő, 1 kávés csésze hideg víz, + még egy, 3 fehér kanál szárított petrezselyemzöld, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, pici chili por, ha szükséges pici só. 


A reszelt fokhagymát pirítani kezdtem a felolvasztott vajon, majd rádobtam a szűrőben forró vízzel jól átmosott rákocskákat. Fűszereztem szitált ételízesítővel, őrölt borssal, szárított petrezselyemzölddel, 1-2 perc pirítás után megszórtam liszttel, ezzel is pirítottam egy percig, és felöntöttem a borral, tejszínnel és a 2,5 dl vízzel. Forrás után láttam, hogy elég híg maradt a mártás, ezért összekevertem egy púpos teáskanál keményítőt egy kávés csésze hideg vízzel és a mártáshoz öntöttem. Ekkor meg hirtelen jó sűrű lett, hát kellett még bele egy kávéscsésze víz. Megkóstoltam, kellett bele még pici só, és a fokhagymás ízt is erősíteni kellett még, ezért egy kávéskanál fokhagyma granulátumot is tettem bele, végül pedig leheletnyi chiliporral is megfűszereztem még. Közben megfőtt a spagetti (Zepterben forrástól számított 8 perc, utána a lábas alját hideg vízbe állítottam, hogy ne főjjön tovább a tészta) és már ehettem is. Egy vájlinggal (vagy vájdlinggal??) meg bírnék enni belőle, de hagyni kell a fúknak is :)!









5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik és jó is néz ki! Remek recept. :)

    VálaszTörlés
  2. Mária, ezt én is imádom, hétvégén veszek is, csak nem spagettivel készítem, mert most még diétázom:)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Petra!

    Kati - és mivel fogod enni a diétában? Én tésztával szeretem, vagy ha csak fokhagymás vajon pirítom a rákot, akkor pirítóssal.
    Vagy pizzán.
    Zöldségekkel nem tudom elképzelni.

    VálaszTörlés
  4. Én szeretem és ezért mentem is a receptet:))

    VálaszTörlés
  5. Mónika - biztos nem fogsz csalódni, mert isteni!! Amit a fiúk meghagytak, én mind megettem :)!!

    VálaszTörlés