2012. október 26., péntek

Csirkés rizottó







Nagyon valószínű, hogy az én rizottóm nem egy autentius rizottó, mert némely dolgok hiányoznak belőle. Ezek a bor, a vaj és a parmezán. Mégpedig azért, mert nem szeretjük a borral készült ételeket, vaj helyett 1 evőkanál kacsazsírral dúsítottam az olaj és olíva olaj mellett, parmezán sajtunk meg nincs itthon, de Párom még a szagát se bírja, úgyhogy ha lett volna se tettem volna bele - vagy rá -, mert úgy biztos nem ette -ették- volna meg, így meg az utolsó szemig elfogyott.  De már az alaplé is szükségmegoldás volt, mert még a húsleveskockám sem volt
itthon, valamikor kifogyott és elfelejtettem venni azóta. Úgyhogy szükség törvényt bont alapon felforraltam kb. 1,2 - 1,3 liter
viz
et, beletettem 1,5 fehér kanál "Erdészné féle" erdei gombás
ételízesítő
t, felforraltam, még kis sót tettem bele, főztem pár percig,
majd finom szűrőn átszűrtem és ezt az "alaplevet" öntögettem a rizottó alá. (Ha egy igazi séf olvasná a bejegyzésemet, biztos haját tépné az ilyen improvizálástól.) Volt azomban pozitívum is a mai rizottómban :), pl.  igazi Arborio rizottó rizsből készült, állandóan kevergettem  főzés közben, a levet apránként adtam hozzá.  De kezdem az elején: Legelőször egészen kis darabokra vágtam fél kiló csirkemell filét, 1 jókora fej hagymát, 1 gerezd fokhagymát. A hagymákat felforrósított napraforgó és olívaolaj keverékén (mindkettőből 3-4 kanál) üvegesre pároltam, majd beletettem a húst és nagy fokozaton, gyorsan fehéredésig sütöttem. Hozzáöntöttem 33,3 dkg Arborio rizst, picit megpirítottam a zsírjára sült hússal együtt, aztán jól megborsoztam, és elkezdtem a főzőlé adagolását szép apránként, közben állandóan kevergettem az ételt. A főzés közepe táján tettem bele 1 evőkanál kacsazsírt, az utolsó 1 percben megszórtam 1 csokor friss, aprított petrezselyemzölddel és kevés szárított petrezselyemzölddel is, pár másodpercig még kavargattam, és már tálaltam is. Ez most nagyon szaftos, krémes volt, fiaim először bizalmatlanul nézték, mert nem ilyen szokott lenni a rizs, azt mondták, főzzem el alóla a levet, ahogy szoktam, de kóstolás után gyorsan bekanalazták a tányérjukba szedett adagot. Olyan jól sikerült eltalálni, hogy pont jóllaktunk, mire mind elfogyott.









4 megjegyzés:

  1. Autentikus vagy nem, nekem tetszene:) Amúgy a bort én is csak a roston sült húsoknál szeretem:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Kati! Bort Középsőm tesz a bográcsos pörköltekbe, én meg csak a tejszínes-fehérboros rák vagy tengeri herkentyűs szósz készítésénél használom. Az biztos, hogy ez a rizottó mind elfogyott, ezért is gondolom, hogy nem volt rossz :)!

    VálaszTörlés
  3. Biztos finom így, szaftosan is a rizs! Én így jobban szeretem, mint szárazon.
    Remélem, gyógyulófélben vagytok már!

    VálaszTörlés
  4. Marisz57 - finom volt, csak szokatlan :).
    Sajnos még mindig náthás a család, de remélem a hét végén jelentős javulást fogunk elérni.

    VálaszTörlés