2013. január 24., csütörtök

Beregi sajttű

Régebben olvastam ezt a receptet a neten, azonnal megtetszett, de nem volt itthon pálcikám, amire huzgálhattam volna a hozzávalókat, ezért mostanáig váratott magára. Ráadásul ez is olyan étel, hogy nem pont a leírás szerint készült, mert zsömle, vagy kifli helyett szikkadt zsemlekenyeret kockáztam fel, a trappista sajt és a Lidl-ben kapható "tömb" sonka mellett. Mennyiségeket nem is tudok. Jó pár szelet szikkadt zsemlekenyér héját vágtam le, majd kb. 2*2 cm-es kockákra vágtam. Aztán 4 szelet kb. 1,5 cm vastag trappista sajtot szeltem le, majd minden szeletet 16 kis kockára vágtam. Végül egy tömbsonka végét (kb. 3,5 cm vastag volt), kb. olyan darabokra vágtam, mint a sajt. A feldarabolt hozzávalókat pálcikára húzgáltam (a pálcikákat a Tesco konyhai eszközök részlegén találtam, ott, ahol mindenféle apróság fellelhető).
Amikor elfogyott a sonkám, 1 csomag frisli füstölt virsli  négy rúdját is 5 részre osztottam azt húztam pálcára sonka helyett. Lett 14 rúd sonkás-sajtos, 5 rúd virslis-sajtos, és egy amin csak kenyér és sajt váltakozott.
A kisütéshez hosszúkás tálba ütöttem 10 közepes tojást, megsóztam kicsit és 2 evőkanál liszttel habosra turmixoltam (botmixerrel). A rudakat ebben mártottam meg és forró olajban szép aranybarnára sütöttem, törlőpapírral bélelt tálon lecsepegtettem a fölösleges olajat.
Közben a vékony hasábokra vágott krumpli is megsült, azzal tálaltam a beregi sajttűt. (5 nagyobb megtisztított krumplit hosszában négy szeletre vágtam, a szeleteket 1 cm-es rudakra és bő forró olajban sütöttem meg.) 
A család először bizalmatlan ábrázattal figyelte, hogy mit készítek, de amikor megkóstolták elszállt a morcosság az arcukról, azt nyilatkozták, ilyet bármikor nyugodtan készíthetek :D!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése