2013. január 28., hétfő

Sült és párolt sütőtök

Volt itthon még karácsony előtti beszerzésből egy szép formás sütőtököm, amire eddig nem került sor. Egészen szombatig. Akkor nekiveselkedtem, alapos megmosás és szárazra törlés után feldaraboltam a tököt. Kiöblösödő végét a magok kikaparása után négybevágva megsütöttem (sütőpapírral bélelt tepsiben addig sütöttem 180 fokon, míg puhára, és ilyen szépre sült). 


A felső része viszont már nem fért bele a tepsibe, ezért abból párolt tököt készítettem. A párolt tököt nagyon szerették a gyerekek, amikor kicsik voltak, akkor persze csak ici-pici őrölt fahéjat és szegfűszeget használtam a méz mellett. Legnagyobbikom annyira imádta, hogy a bőre is elkezdett sárgulni a sok sütőtöktől, amit megevett. Most bezzeg rá se néztek, hiába kínálgattam nekik és a lányoknak is ezt a finom csemegét. A felső részt szintén négybe vágtam, óvatosan meghámoztam, és feldaraboltam, majd fél liter vízzel, 2 nagy evőkanál mézzel, 1 kávéskanál gyömbérporral, fél-fél kávéskanál őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve megpároltam. Fogyasztás előtt kevés mézet csorgattam rá, úgy ettem. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom volt!! Ja és a sült tök is, úgy ahogy volt, isteni volt!

2 megjegyzés:

  1. De jó hogy feltetted a sütőtököt, hétvégén veszek a piacon egy darabot. Imádom sütve, igaz én sósan szeretem :)

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom milyen lehet sósan.
    A sütőtököt sütve úgy szeretem, ahogy természetes valójában van. Sütéshez nem teszek rá semmit.
    Te meg szoktad sózni??

    VálaszTörlés