2013. január 30., szerda

Norvég fánk - vagy valami olyasmi :)

Annyira kíváncsi voltam Trollanyu norvég fánkjára, hogy ma megpróbálkoztam vele. Lehet, hogy nem jól csináltam, sőt biztos, mert az egy éjszakán át pihentetés nálam teljesen kimaradt. Kb. másfél órát volt ideje pihenni, utána sütöttem. De szerintem nemcsak ez volt a probléma, hanem valami más is, ugyanis a receptben szereplő hozzávalók pontos leírás szerinti összeállítása után az én tésztám sokmindenre hasonlított, de fánk tésztára egyáltalán nem. Inkább egy ragadós nokedli tésztára. Lehet, hogy a porcukor miatt?? Vagy az egy éjszakás pihentetés során átalakul a tészta...??? Nem tudom, de nekem kellett még bele liszt, meg egy kis olaj is, hogy valamennyire összeálljon. Aztán megsütögettem. Rengeteg lett belőle, két nagy tállal. Az íze leginkább a linzerére és a csúsztatott palacsintáéra emlékeztet. Érdekes, mert egy-egy fánk elég nehéznek tűnik, de mikor beleharapunk vagy törjük, belül szinte légiesen könnyű, habos szerkezetű, a külseje viszont isteni ropogós. Ezért úgy gondolom, ha nem is pont olyan, de azért így is nagyon finom. Ebből  én is megettem már négyet, úgy eteti magát.
Szóval az eredeti recept szerint kell bele: 3 tojás, 35 dkg cukor (én porcukrot használtam), 3 dl tejföl, 2 dl habtejszín (30 %-os), 75 dkg liszt (én finom lisztet használtam, aztán kevés réteslisztet is), 2 teáskanálnyi + még egy csipet szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt kardamom kellett volna még bele, de olyanom még sose volt, hát kihagytam. Viszont nekem kellett még bele némi liszt -rétes-, és 3-4 evőkanálnyi olaj
Először a 3 tojást kevertem sűrű krémesre, 35 dkg porcukorral - gépi habverővel. Hozzáadtam a tejszínt és tejfölt, azzal is átkevertem, aztán szórtam bele a szódabikarbónával elkevert lisztet. Ahogy fentebb írtam, inkább nokedli tésztára hasonlított, ezért lisztet szórtam még bele, de mikor ez sem hozta a várt eredmény, két kis löttyentésnyi olajjal próbálkoztam. 

az első kisült darabok
 Amikor összeállt a tészta, hagytam kicsit pihenni, aztán olajozott tiszta asztallapon kicsit ellapigattam, 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam, aztán minden kis korongnak lyukat nyomtam a közepébe az ujjammal, kicsit körbehuzigáltam és forró olajban, de mérsékelt tűzön (9/6) szép pirosra sütöttem. Tényleg rengeteg lett, és szerintem akkor is finom, ha nem így kellett csinálni.

Amíg pihent a tészta, a tegnapi babfőzeléket alakítottam kolbászos bablevessé. Megtisztítottam 1 szál sárgarépát, fél-fél petrezselyemgyökeret és paszternákot, negyed zellergumót, 1 nagyobb krumplit, mindent takaros kis darabokra vágtam, a maradék főzelékhez adtam (kb. 4 merőkanálnyi volt), felöntöttem 1,5 liter forró vízzel, tettem bele kevés sót, egy löttyintényi olajat, másfél fehér kanál fűszerpaprikát és egy fél szál kisebb darabokra vágott kolbászt. Addig főztem, míg a zöldségek megpuhultak. 

2 megjegyzés:

  1. Annyira ügyes dolog ez a főzelék átalakításos történet :) Én maximum a pörköltekből csinálok levest.:) A fánk meg elég jól néz ki, érdemes lenni kipróbálnom, persze nekem a negyede is elég lenne :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi Pitz :)! Szerintem adja magát. Ha nem fogy el egyik nap így, akkor kicsit átalakítva elfogy úgy. Persze mindig kell egy kis kellősítő bele, kolbász, virsli vagy pirított bacon.
    A fánk nagyon szapora és ahhoz képest, hogy először hogy megijesztett, jó lett. De tényleg rengeteg lett belőle.

    VálaszTörlés