2013. január 16., szerda

Káposztás és libatepertős pogácsa

Káposztás és libatepertős pogácsa
 Ma nagyon szerény, maradékeltüntetős ebédünk volt, a fiúk dolgoztak, így csak Apával ketten ettünk itthon. A sült tarja köreteként szolgáló hagymás krumpliból meg a marhapörkölt tésztaköretéből ma krumplis tésztát kreáltam, nem zavart bennünket, hogy nem a hagyományos kockatésztás. Teflon serpenyőben pici olaj hozzáadásával jól összesütöttem a kétféle köretet, jó kis második fogás lett belőle. Első fogásnak tojásos levest rittyentettem. Hiába volt ma enyhébb az idő, én úgy fáztam egész délelőtt, mint egy elázott vadászkutya. Szükségem volt egy jó forró levesre, de nem tudtam több időt rászánni, így ezt az egyszerűt választottam. Az ebéd főzési ideje így nem volt több 15-20 percnél. 

 Délután volt egy kis szabadidőm, hát pogácsát sütöttem. A fiúk már jó ideje mondogatják, hogy süssünk tepertős pogácsát, én meg nagyon kíváncsi voltam a még soha nem próbált káposztás pogácsára, hát kerestem a neten egy jó káposztás pogácsa receptet. Meg is találtam Limaránál. De nem mertem egy kiló lisztből készült tésztát káposztás pogácsának fölhasználni, ezért kétfelé osztottam a tésztát és az egyik felét libatepertő krémmel hajtogattam meg, a másik felét meg párolt káposztával
A tészta hozzávalói:
1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 csomag (5 dkg) friss élesztő, 1 kg finom liszt, 50 dkg vaj (én egy tégla Rama margarint használtam helyette), 1 tojás, 1 pohár tejföl (375 g), 2,5 fehér kanál só, 3-4 evőkanál fehér bor.   
 A káposztás tölteléhez: 1 kis fej káposzta nagy lyukú reszelőn lereszelve, kevés olaj, 1 teáskanál cukor, só és őrölt fekete bors ízlés szerint.
A libatepertős töltelékhez: 25 dkg libatepertő MixSy kis tálkájában finom krémmé turmixolva, só és őrölt feketebors ízlés szerint.
A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, belekevertem 2 evőkanálnyi lisztet, és belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni. Közben a lisztet tálban összemorzsoltam a felkockázott margarinnal és sóval. Mélyedést készítettem a közepébe, és beleöntöttem a felfutott élesztőt, belekanalaztam a tejfölt, beleütöttem a tojást és hozzáöntöttem a bort. Először a tálban, aztán lisztezett tiszta asztallapon jól kidolgoztam, aztán tálba raktam, folpackkal letakartam és a hűtőbe tettem. 
Egy kis fej káposztát lereszeltem, kevés sót tettem rá, meg egy teáskanál cukrot és megpirítottam. Közben őrölt borssal is alaposan megfűszereztem. Amikor megpirult a káposzta a lábast hideg vízbe állítottam, hogy hamarabb kihűljön.  
A libatepertőt kisebb darabokra vágtam, a MixSy kis tálkájában 3-4 adagban krémmé mixeltem, sóztam, borsoztam.
Amikor a töltelékekkel kész voltam kb. (25-30 perc), kivettem a hűtőből a tésztát, kétfelé osztottam, mindkét tésztát kb. 5 mm vastagra nyújtottam, az egyiket tepertőkrémmel a másikat a kihűlt káposztával kentem meg, aztán hajtogattam. 
Libatepertő krémes (a káposztásat elfelejtettem lefényképezni)
káposztás és libatepertős az első hajtogatás után
második hajtogatás után
A tepertőset úgy mint a bejglit, aztán a két végét aláhajtottam, a káposztásat laposan háromba, aztán ellenkezőleg még háromba. 20-25 perc pihentetés következett, majd újabb hajtogatás. Megint 20-25 perc pihentetés, nyújtás kb. 2 cm vastagra, berácsozás, szaggatás kb. 4,5 cm-es pogácsaszaggatóval.
káposztás
libatepertős
A potyadékokat nem gyúrogattam hosszasan, épp csak összefogtam (legalsó sorban). 
libatepertős és káposztás
 Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgattam, tojással megkentem és 180 fokos, légkeveréses sütőben 23-25 perc alatt szép pirosra sütöttem. Egyik tepsit a legalsó, másikat alulról a negyedik sínre tettem, kb. fél időben a két tepsit megcseréltem.  . 
káposztás és libatepertős
 Nagyon finom lett mindkét fajta pogácsa.
káposztás
libatepertős

2 megjegyzés: