2013. január 18., péntek

Szalonnás kelbimbó, zöldségkrémleves

Nekem annyira hiányzott már egy kis zöldség, hogy tegnap szinte letargiába estem a zöldséghiányom miatt. Este tévézés közben eszembe jutott, hogy legutóbb vettem én egy kiló kelbimbót! A hűtő zöldséges fiókjában meg is találtam. Egyből gondolkodni kezdtem, hogy mit kellene belőle készíteni, és már legszívesebben az este el is követtem volna. Aztán mégis inkább meghagytam mára. Ma megtisztítottam a kelbimbót, 1 szál sárgarépát, fél-fél petrezselyemgyökeret és paszternákot, egy zellerszárat, egy hagymát, aztán fazékba pakoltam. A kelbimbót kettévágva, a gyökérzöldségeket hosszában félbevágva, a hagymát felaprózva. Felöntöttem 1 liter forró vízzel, tettem bele egy fehér kanál sót,  két kávéskanál fokhagyma granulátumot és fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főztem a kelbimbót. Egy kis Zepter tepsit vékonyan kikentem olajjal, a megfőtt kelbimbót jól lecsepegtetve átszedtem a tepsibe, megpergettem val, és pici fokhagyma granulátummal is megszórtam, aztán két tojást összeturmixoltam 2 evőkanál 20 %-os tejföllel és két csipet sóval, ezzel a habarással öntöttem le a kelbimbót. A tetejére terítettem 4 szelet bevagdosott erdélyi szalonnát meg 6 szelet kettévágott bacont, beraktam a 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe és szép pirosra sütöttem. 

A főzőlében visszamaradt néhány szem kelbimbót, zöldségeket, 1-1 evőkanál rétes liszttel és olajjal  összeturmixoltam (botmixerrel), pici sóval, fokhagyma granulátummal és chili porral utánfűszereztem, tettem bele 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöldet és 1 evőkanál tejfölt, jól kiforraltam és máris tálalhattam.
Nagyon jól esett ez a csupa zöldség ebéd. A fiúk természetesen meg sem kóstolták, Apa már reggel kifejtette, hogy ennek az ételnek gondolatnak kellene maradni. Ők gulyáslevest ettek, utána meg hideget keresgéltek a hűtőben. Nem tudják mit hagytak ki. Ha megkóstolnák, biztos, hogy nekik is ízlene, mert isteni finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése