Nekem annyira hiányzott már egy kis zöldség, hogy tegnap szinte
letargiába estem a zöldséghiányom miatt. Este tévézés közben eszembe
jutott, hogy legutóbb vettem én egy kiló kelbimbót! A hűtő
zöldséges fiókjában meg is találtam. Egyből gondolkodni kezdtem, hogy
mit kellene belőle készíteni, és már legszívesebben az este el is
követtem volna. Aztán mégis inkább meghagytam mára. Ma megtisztítottam a
kelbimbót, 1 szál sárgarépát, fél-fél petrezselyemgyökeret és paszternákot, egy zellerszárat, egy hagymát, aztán fazékba pakoltam. A kelbimbót kettévágva, a gyökérzöldségeket hosszában félbevágva, a hagymát felaprózva. Felöntöttem 1 liter forró vízzel, tettem bele egy fehér kanál sót, két kávéskanál fokhagyma granulátumot és fedő alatt kb. 20 perc alatt puhára főztem a kelbimbót. Egy kis Zepter tepsit vékonyan kikentem olajjal, a megfőtt kelbimbót jól lecsepegtetve átszedtem a tepsibe, megpergettem sóval, és pici fokhagyma granulátummal is megszórtam, aztán két tojást összeturmixoltam 2 evőkanál 20 %-os tejföllel és két csipet sóval, ezzel a habarással öntöttem le a kelbimbót. A tetejére terítettem 4 szelet bevagdosott erdélyi szalonnát meg 6 szelet kettévágott bacont, beraktam a 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe és szép pirosra sütöttem.
A főzőlében visszamaradt néhány szem kelbimbót, zöldségeket, 1-1
evőkanál rétes liszttel és olajjal összeturmixoltam (botmixerrel), pici
sóval, fokhagyma granulátummal és chili porral utánfűszereztem, tettem
bele 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöldet és 1 evőkanál tejfölt,
jól kiforraltam és máris tálalhattam.
Nagyon jól esett ez a csupa zöldség ebéd. A fiúk természetesen meg sem
kóstolták, Apa már reggel kifejtette, hogy ennek az ételnek gondolatnak
kellene maradni. Ők gulyáslevest ettek, utána meg hideget keresgéltek a
hűtőben. Nem tudják mit hagytak ki. Ha megkóstolnák, biztos, hogy nekik
is ízlene, mert isteni finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése