2013. január 9., szerda

Hagymás szalonnás lepény, avagy Töki pompos 3.


 Egyszerű ebéd készült ma nálunk, tejfölös krumplileves és túrógombóc. 



Én viszont nem vagyok édes szájú, ezért másféle második fogást kerestem az itthon lévő egyszerű alapanyagokból. Találtam is a hűtőben egy kevés tejszínes-tejfölös krumplipürét vasárnapról, és máris tudtam, hogy valami kelt tésztává fogom alakítani. Először lángosra gondoltam, de nem volt se kedvem, se időm olajban sütögetni. Aztán eszembe jutott, hogy ha tepsiben sütném meg a kinyújtott tésztát, kis tejföllel megkenve, icipici reszelt sajttal, hagymával és szalonnával megszórva biztosan finom lenne és nem is tartanának soká az előkészületek. Gyorsan meg is dagasztottam a tésztát. A 37 dkg krumplipüréhez összesen 57 dkg rétes liszt, 2-2,5 dl langyos víz, 1 teáskanál cukor, 1 csomag friss élesztő, 1 fehér kanál só, és kb. 2 evőkanányi olaj kellett. 
Először az élesztőt futtattam fel a langyos, cukorral elkevert vízben. Amikor felfutott, hozzáadtam a krumplival elkevert liszthez jól összegyúrtam, majd hozzálöttyintettem az olajat. Teljesen sima tésztává dagasztottam, aztán egy műanyag tálban, folpackkal letakarva kelni tettem a mikróba, 7 percre és 90 Wattra (olvasztó fokozat). A sütőt közben 180 fokra és légkeverésre kapcsoltam melegedni. A kelesztési idő letelte után a mikróban hagytam a tésztát, amíg összevágtam két nagy fej megtisztított vöröshagymát, meg egy darab, bőréről levágott kissé húsos erdélyi szalonnát. Utóbbi darabolás után 28 dkg volt. Amikor kész voltam az előkészületekkel, a tésztát kétfelé osztottam és két sütőlapra kinyújtottam. A nagy kapkodásban elfelejtkeztem az elősütésről, így rögtön megkentem egy nagy poharas 20 %-os  tejföllel,


szépen elterítettem, kicsit megsóztam, ráreszeltem összesen 8 dkg trappista sajtot, elosztottam a két fej szeletelt hagymát, végül a szalonnadarabokat. A tepsiket a forró sütőbe toltam, az egyiket a legalsó, a másikat alulról a negyedik sínre. Amikor már színesedni kezdtek a tészták, megcseréltem a tepsiket, és szép pirosra sütöttem a lepényeket. Tálalás előtt mindkettőt 8 darabra vágtam. Nagyon finom ropogós tésztájú lepények lettek :)!!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése