2013. január 22., kedd

Gombás rizottó, nyers céklasaláta

A változatosság kedvéért ma gombát ebédeltem :). Volt még egy szép nagy gombám, meg egy másiknak a tönkje, azokból készítettem egy szupergyors rizottót, kihasználva, hogy tejesen egyedül voltam, így senkit nem zavart a gomba. A múltkori céklás bejegyzések hozzászólásaiban olvastam, hogy a cékla nyersen is ehető, hát amíg főtt a rizottó, gyorsan megtisztítottam és lereszeltem egy céklát, abból csináltam mellé salátát (gumikesztyűben dolgoztam, mert bitangul fog a cékla). 
A gombás rizottóban ezek voltak: pici olaj, fél fej hagyma, 12 dkg tisztított, szeletelt csiperke, 12 dkg arborio rizs, pici só, bors, csirkeleveslé, amennyit felvett, 2 evőkanál tejszín.
A nyers céklasalátában ezek voltak: 1 közepes cékla nagy lyukú reszelőn lereszelve, kevés só (csak pár csipet), fél citrom leve, 2 csepp édesítőszer, pici őrölt kömény és őrölt feketebors. 
A rizottót szokásos módon főztem, először a hagymát dinszteltem meg, aztán rátettem a gombát, picit sóztam, megvártam, míg a kioldódó lé elpárolgott alóla. Akkor a rizst is a gombához adtam, pirítottam kicsit, őrölt borssal megszórtam, majd a csirkeleves levet apránként hozzáadva, kevergetve főztem. Amikor a szemek megpuhultak, 2 evőkanál tejszínt tettem bele, elkevertem, kóstolás után még pici sóval ízesítettem. 
A saláta hozzávalóit elkevertem, állni hagytam pár percig, aztán a rizottó mellé tálaltam. 
(Nem volt rossz ez a saláta sem, de nekem a főtt céklás saláta jobban ízlik. Persze lehet, hogy én nem jól csináltam valamit.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése