2013. január 13., vasárnap

Céklasaláta, sült tarja hagymás krumplival

Tegnap nem volt kedvem a blogoláshoz, de most pótolom. Olyan ételeket készítettem, amit már többször leírtam. Fűszeres tarjaszeleteket sütöttem (fűszerezése: só, őrölt kömény és bors, fokhagyma granulátum, chilipor - isteni csípős lett :D!), mellé hagymás krumplit főztem. 
Az egyetlen újdonság, amit életemben most készítettem először, a céklasaláta volt. A családban csak Legnagyobbikom és én esszük a céklát, a többiek idegenkednek tőle, mert túl piros - ahogy a brokkolitól meg a spenóttól is idegenkednek, mert azok meg túl zöldek. Az elkészítését túl macerásnak gondoltam a hosszas előfőzés miatt. Egyszerűbb volt megvenni a zöldségesnél egy fél kilót, vagy a Lidl-ben egy üveggel, ha éppen céklára vágytam. De mostanában többször láttam a tv-ben, hogy céklát készítettek, először Billnél, Sydney szakácsánál, aztán meg Jamie Oliver valamelyik 30 perces kaják műsorában, és "rákíváncsisodtam" :).  Tegnap vettem is öt szép példányt, és meg is főztem. A megmosott gumókat 1 liter vízben 1 fehér kanál sóval főztem meg Zepter gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 20 perc alatt, aztán hagytam, hogy a pöcök magától essen vissza. Akkor lehűtöttem a céklákat, és megtisztítottam őket. Meglepően könnyen lejött a héja, még könnyebben, mint a héjában főtt krumplinak. Bill javaslatát követve gumikesztyűben dolgoztam, mert nem akartam, hogy piros legyen a kezem - igaz Ő a végén levetette a kesztyűt, mert túl ügyetlen volt benne. Három gumót szép vékonyra felszeleteltem, nagyon jó volt szeletelni, úgy siklott benne a kés, mint a vajban, vagy talán még jobban :D. Aztán salátaöntetet készítettem 3-4 evőkanál 10 %-os ecetből, 8 evőkanál vízből, 1 evőkanál olajból, kb. 1 kávéskanál sóból, 3-4 csepp folyékony édesítőből és kevés őrölt köményből. Ezzel ízesítettem meg a felszeletelt céklát. Jól elkevertem, és legnagyobb örömömre máris isteni céklasalátám lett. Két megfőtt céklát eltettem a hűtőbe, keresek rá valami jó receptet. Ha valakinek van ötlete, kérem írja meg.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése