2013. január 29., kedd

Babfőzelék virslivel és baconnel


Tegnap elfogyott a csülök maradéka egyrészt melegen hagymás krumplival-káposzta salátával, másrészt hidegen kenyérrel-savanyúsággal. Ma meg elkészült a téli főzelék, a babfőzelék, ennek feltétje azonban csak néhány kisütött bacon szelet és a zsírján megsült frisli virsli volt. De ezt nem panaszként írom, mert nagyon jó kis kaja volt ez így is. 
A babfőzeléket ezekből készítettem: 50 dkg apró szemű fehérbab, forró víz az áztatáshoz, ami bővel ellepi, 1,5 liter forró víz a főzéshez, só (és/vagy ételízesítő) ízlés szerint, 1 fej hagyma apróra vágva, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum. A rántáshoz kb. 4-5 evőkanál olaj, 4 evőkanál rétes liszt, kis meleg víz. Az utánízesítéshez pici só, fokhagyma granulátum, chilipor - minden ízlés szerint, 1-2 teáskanál 10 %-os ecet.
Szokás szerint elfelejtettem a babot az este beáztatni, ezért forró vízben kb. 1 órát ázott ma főzés előtt. Utána a babot leszűrtem, jól átmostam, a nemtetsző szemeket kiválogattam, majd a babot a 4,2 literes gyorsfőző fedővel használható Zepter lábasba öntöttem. Felöntöttem 1,5 liter forró vízzel, fűszereztem 1-1 csapott fehér kanál sóval és ételízesítővel, rászórtam a felaprózott hagymát és fokhagyma granulátumot, majd az edényt lezártam és szokásos jelzésekig forraltam. Akkor a tűzhelyet takarékra állítottam (9/1, sőt az utolsó 10-15 percben 9/0!!), és 40 percig főztem a babot. Az idő lejárta és a lábas visszahűtése után berántottam a főzeléket az olajból és lisztből készült világos rántással. A rántásos serpenyőt kiöblítettem egy kevés vízzel, azt is a babhoz öntöttem, majd ízesítettem kevés chiliporral és ecettel a főzeléket. Jól kiforraltam, pici sóval még ízesítettem és pirított baconszeletekkel, meg sült virslivel tálaltam. Babérlevelet nem tettem bele, mert Legnagyobbikom utálja a babér ízét. A krumplifőzeléket és a vadast  sem eszi meg a babér miatt, nem akartam, hogy a babfőzelék is arra a sorsra jusson.

Ui.: Estére úgy besűrűsödött a babfőzelékem, ahogy a sárgaborsó szokott. 4 dl forró vízzel forraltam fel, meg kicsi sóval, és újra olyan finom lett, mint délben volt. Én ezt vacsoráztam minden nélkül, és minden falatot élveztem!! Isteni volt!!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Érdekes én még fehérbabból eddig nem készítettem, pedig milyen finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Én meg eddig egyáltalán nem készítettem, de nagyon ízlett, ismétlés lesz belőle az biztos!

    VálaszTörlés