2013. január 3., csütörtök

Csülök 2 az 1-ből




Még szilveszter napján vettem két hátsó csülköt, majd lesz belőle valami alapon. De sem Szilveszter sem újév napján nem került rá sor. Tegnap aztán gondolkodtam, mi legyen belőle. Sütni nem akartam, mert a Szilveszteri vacsorából és az újévi ebédből is maradt még sülthús. Tegnap ezekből a hideg sültekből  ebédeltünk hegyes erős paprikával, ketchuppel és friss kenyérrel. Mi öregek persze előtte lencselevest is ettünk. (Még így is maradt mindenből!) Most pörköltet sem akartam főzni belőle, aztán eszembe jutott, mi lenne, ha a bőrös részből abált szalonnához hasonlóan abált csülköt készítenék, a vastag húsos részeket pedig a főzőlével együtt kocsonyának hasznosítanám. Az idén úgyis kimaradt a karácsonyi kocsonyafőzés. A gondolatokat tett követte, szépen leperzseltem, megtisztítottam a csülkök bőrét, aztán a vastag húsos részeket levágtam róla, majd mindent nagy fazékba pakoltam. Alulra a csülkök csontját - a hentes kérésemre kicsontozta a csülköket - aztán a többit, és felöntöttem 2-2,2 liter forró vízzel. Fűszereztem sóval, ételízesítővel és néhány kávéskanál fokhagyma granulátummal, felforraltam, lehaboztam (ezt a műveletet még kétszer megismételtem), és lassú tűzön, gyöngyözve főztem vagy 2,5 óráig. Akkor óvatosan kiszedtem a bőrös részeket egy nagy tálaló tálra, megsóztam, fokhagyma granulátummal jól megszórtam (ha valaki nem szereti a fokhagyma granulátumot fokhagymaprésen átnyomott fokhagymát használhat helyette), végül kis szűrőn át (hogy ne legyenek benne csomók) paprikával is megszórtam. Néhol jó sok paprika szaladt rá, de nem baj. Hagytam kihűlni, aztán folpackkal letakarva hűtőbe tettem. Az este már megkóstoltuk (fenti kép), isteni volt, bár még nem volt teljesen kifagyva, de reggelre már igen. 






A visszamaradt húsokat apróbb darabokra vágtam és tálakba osztottam, majd rászűrtem a fűszeres levet. Féltem kicsit, hogy nem fog megdermedni, mert aránylag sok volt a lé a húshoz viszonyítva, de mégsem tettem hozzá zselatint. Úgy gondoltam, megnézem, mi lesz így belőle. És végül csülök kocsonya lett, igaz nem olyan kemény, mint amikor tele van körömmel, füllel és egyéb bőrös részekkel.



Kicsit remegősebb, puhább kocsonya lett, de nekem így is nagyon tetszett. Legközelebb azért ha ilyen kocsonyát készítek vagy több bőrös húst rakok bele, vagy a húsok kiszedése után zselatint is keverek hozzá. Ezt a kocsonyát kanállal kellett enni, de ez nem sokat rontott az élvezeti értékén, a húsokat kanállal is el lehetett vágni, olyan puhák voltak, ízre pedig mesésen finom volt.
(Fényképezés után a zsírt leszedtem a tetejéről.)


Ja, és az este még sütöttem virslis kiflit is, mert Szilveszeterre kiolvasztottam két csomag leveles tésztát, de arra sem került sor végül. Így tegnap a tésztákat kinyújtottam, 8 csíkot vágtam mindkét tésztából, és mindegyikbe 1-1 bécsi virslit tekertem, mint ITT.  Tetejüket megkentem felvert tojással és pici reszelt sajttal is megszórtam. 200 fokon sütöttem szép pirosra. 5 megmaradt, Legnagyobbikom azt vitte el ma a munkahelyére ebédnek.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta ez a husid, imádom az abált szalonnát is de talán ezt mégjobban tudnám szeretni! A kocsonyád is guszta. Főztem én is kocsonyát én fejből és csülőkből de nagyon jó kemény lett. Boldog békés új évet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Éva, finom lett mindkettő, aminek nagyon örülök :)!
    Köszönöm, Nektek is mégegyszer :)!

    VálaszTörlés