2012. június 3., vasárnap

Mai ebédünk: Zöldborsós csirkeleves, sertéspörkölt pirított tarhonyával és főtt krumplival










Mai ebédünkhöz a zöldborsós csirkelevest még tegnap megfőztem, mert a szülinapi sültek maradékához elegendő volt egy leves "kiegészítés".  A levest gyorsfőző fedővel főztem, szokásos módon és jelzések után 8 percig, közben megfőztem másik edényben az eperszalag tésztát és a gőz kiengedése után a leveshez öntöttem. Isteni volt tegnap is és ma is!









Volt még a hűtőben egy tepsire való oldalas, azt is betettem megsülni, míg főtt az ebéd. Ezt az adagot most szintén Legkisebbikem Barátnőjétől kapott fűszerekkel szórtam meg. Jó lesz hideg sültnek, vagy főzelék feltétnek a hét elején. 


Utána a pörköltnek való sertés lapockát zsírtalanítottam és vágtam kb. azonos méretű darabokra. Mire a zsíros és egyéb nem tetsző részeket leszedtem róla, már csak 2,1 kg maradt belőle, de inkább kevesebb legyen, mint nagyon zsíros (a sült oldalas elég zsíros fogás úgyis).


Hozzávalók: 2,4 kg sertés lapocka, kevés olaj, 3 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 db paradicsom, 1/2-3/4 csípős zöldpaprika, kávéskanálnyi őrölt kömény, 4 fehér kanál fűszerpaprika (sajnos a házi elfogyott), 1,5 fehér kanál só, 0,6 liter forró víz.


A hagymát és fokhagymát apróra vágtam, és kevés olajon kissé megdinszteltem az 5,8 literes gyorsfőző fedővel használható fazékban, aztán takarékra állítottam a tűzhelyet, és hagytam lassan pöszörögni a hagymákat az olajban. Közben mellette lévő nagy lángon felmelegítettem egy nagy teflon serpenyőt, és 3 adagra osztva, adagonként fehéredésig sütöttem száraz serpenyőben a lapocka darabokat. Amikor minden oldalon bezáródtak a hús rostjai, átöntöttem az elősütött húsokat a Zepter fazékba. Azért így csináltam most, mert a fazékban egyszerre nagy mennyiségű húst nem lehet rendesen elősütni (nekem legalábbis még csak kevés hússal sikerült jól), mindig levet engedett és párolódni kezdett, pedig nem az lenne a cél, hanem, hogy a rostok hamar bezáródjanak és a húsban tartsák a nedveket. Az elősütött húsokat jól elvegyítettem a dinsztelt hagymákkal, ráraktam az apróra vágott erős paprikát, a hámozott, felkockázott paradicsomot, őrölt köményt, fűszerpaprikát és sót, jól elkevertem, és felöntöttem 6 dl forró vízzel. Még egyszer jól összekevertem, az edény peremét szárazra töröltem, és lezártam a gyorsfőző fedővel. Nagy lángon szokásos jelzésekig forraltam, aztán a tűzhelyet takarékra állítva 22 percig főztem a sertéspörköltet. Utána visszahűtöttem a fazekat, de csak pöcök visszaesése és termosztát mutatójának sárga mezőbe érése után nyitottam ki. 


Amikor a pörköltet odatettem, gyorsan megpucoltam 9 db közepesnél kicsit nagyobb újkrumplit, és hasábokra vágva, kb. 2 dl forró vízzel és 1-1,5 fehér kanál sóval megfőztem. 


Ezután következett a pirított tarhonya: fél kiló 4 tojásos (gépi) tarhonyát kevés olajon folyton kevergetve szép barnára pirítottam (tapasztalatom szerint mindig kicsit barnábbra kell pirítani, mint amilyennek a kész tarhonyát szeretnénk, mert fővés közben világosodik). Amikor elég barna, félre kell húzni, és meg kell várni, hogy a pirulás leálljon, utána 1 liter meleg vízzel hirtelen nyakon kell önteni. Ha nem várjuk meg, hogy leálljon, akkor úgy forr, mint a gejzír, és mindenfelé forró tarhonya szemeket lődöz. Jártam már pórul emiatt. Egy fehér kanál sót tettem bele és fedő alatt addig főztem időnként megkeverve, míg az alatta lévő nedvesség teljesen eltűnt, akkorra elkészült. Mire a pörköltes fazékból kiengedtem a gőzt, elkészült a krumpli is és a  tarhonya is, és már ebédelhettünk is. 


Kovászos uborka volt a második fogás kísérője, igaz, ezt most nem én készítettem, a zöldségestől hozta Legkisebbikem. Finom volt ezzel is, de holnap teszek el megint egy adag kovászost, mert azt mondják, az mégis finomabb, amit én csinálok :)









1 megjegyzés: