2012. június 12., kedd

Mai ebédünk: Zöldborsóleves friss zöldborsóból, csibemáj kétféleképpen










Ma a Szüleimtől kapott, frissen szedett zöldborsóból főztem isteni levest nokedlivel, ahogy a legjobban szeretjük. Csak az ilyen zsenge borsóból tudok ilyen üde zöld levest főzni. Olyan, mintha a borsószemek tartalma csak arra várna, hogy kirobbanhasson a főzőlébe. És nemcsak a borsó volt zsenge, de a hozzáadott zöldségek is mind új zöldségek voltak. 










Hozzávalók: 60 dkg zsenge, friss zöldborsó, 2-2  szép szál új sárgarépa és petrezselyem gyökér, fél új zellergumó, 1 hagyma, darabka zöldpaprika, nagy csokor petrezselyem és zeller zöldje, kevés olaj, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, őrölt bors, 2,7 liter forró víz, a nokedlihez 1 tojás, rétes és finom liszt vegyesen, hideg víz annyi, hogy olyan tésztát kapjunk, ami könnyen leválik a kanál domború feléről. 


A zöldségeket kevés olajon megdinszteltem, sóztam, borsoztam, kevés ételízesítővel is megfűszereztem, aztán forró vízzel engedtem föl (Anyukám úgy tanított, hogy a hideg víztől megkeményedik a borsó héja, ezért a dinsztelt borsót és zöldségeket mindig forró vízzel engedtük fel). Puhára főztem a zöldségeket, aztán elkészítettem a nokedlit, amit a forrásban lévő levesbe szaggattam. A borsó levest nagyon szeretjük, de ilyen friss borsóból készítve a család abszolút KEDVENCE :)!!










Második fogásnak csibemáj készült kétféleképpen. Resztelt májnak és erdélyi szalonnába tekerve. Mindkétféle májas ételt csak a sütés végén sóztam meg. Mindkettő isteni volt. Újkrumpliból készült pürét készítettem hozzá, de végül kenyérrel volt az igazi. Főleg az erélyi szalonnás jött be nagyon, isteni volt a kicsit fokhagymás ízhatás és a ropogósra sült szalonna a finom szaftosra sült máj körül (mikróban sütöttem crisp-grill fokozaton, a mikró sütőtáljában, 14 percig).  A krumplit majd megesszük holnap valamit majd kitalálok belőle :)












2 megjegyzés:

  1. Nincs is finomabb, mint a zsenge züldborsóból és zöldségekből készült levesnél.
    A klasszikus resztelt májnál nekem is jobban ízlik a szalonnába tekert verzió. Én baconba szoktam tekerni. A mélyhűtőben van egy tasakkal, ha csak a nejem el nem kommunizálta, ami jó szokása. Én úgy tudom, a csirkemájat meg lehet sózni az elején is, meg is szoktam, eddig nem lett kemény.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem sincs finomabb, mint a friss zöldborsóból készült leves. Nagy kedvencünk, főleg nokedlival.
    Most erdélyi szalonnánk volt itthon, ezért azzal próbáltam ki, egyébként én is baconbe szoktak tekerni a májat, de így is nagyon finom volt!!
    Biztos előre is lehet sózni a csmájat, de úgy bennem van, hogy csak utólag, hogy mindig utólag szoktam, és úgy is jó.

    VálaszTörlés