2012. június 29., péntek

Rakott zöldbab tojással, virslivel




Kicsit szétborult... de isteni volt  :)








Vacsorára készült ma ez a zöldséges rakottas étel. A héten hiába próbáltam elsütni a zöldbabfőzelék ötletét, Legkisebbikem elhessegette, és zöldbabon kívül most csak tök meg cukkini van itthon (mindkettő Szüleim kertjéből való, Anyukám direkt rám gondolva adta, mert tudja, hogy imádom a kapros tök vagy cukkini főzeléket), de családom egyik főzeléket sem szereti. Így a zöldbabot kellett úgy elkészítenem, hogy örömmel megegyék. Eszembe jutott, hogy régebben karalábét már készítettem így, "rakott krumpli módra", és annak nagy sikere volt, hát most a zöldbab is így készült végül. 


Hozzávalók: 1 kg mirelit zöldbab, ételízesítő vagy só ízlés szerint, 1 liter forró víz, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, kevés vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez, 10 db tojás, 7-8 szál virsli, 1,5 pohár nagy poharas 20 %-os tejföl, 3 egész (nyers) tojás, só.


A zöldbabot egy liter forró vízben 2 fehér kanál ételízesítővel és 2 kávéskanál fokhagyma granulátummal roppanósan puhára főztem, majd leszűrtem. Közben keményre főztem a tojásokat és felszeleteltem a virslit. Közepes tepsit kikentem margarinnal, beleterítettem a leszűrt zöldbabot, picit megsóztam. Rákarikáztam a tojásokat, azt is megsóztam picit. Legfölülre a virslikarikák következtek. Utána összeturmixoltam 3 nyers tojást fél pohár nagy poharas tejföllel és pici sóval, és ezzel a habos tejfölös tojással meglocsoltam a rakottast. Végül 1 egész pohár krémesre kevert tejfölt elpöttyögettem a tetejére és óvatosan elsimítottam, hogy a virslik ne mozduljanak el. 200 fokra előmelegített sütőbe toltam, és szép világosbarnára sütöttem. 










Amikor elkészült 8 darabra osztottam, és már ettünk is Legkisebbikemmel. Nekünk nagyon bejött, remélem Apa és Legnagyobbikom is annyira fogja szeretni, mint mi  :)!!









5 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem!!! Köszi hogy eszembe juttattad, már nagyon régen volt nálunk. Veszek is holnap egy adag zöldbabot. Most viszont szívesen megkóstolnám, olyan finom, szaftosnak látszik a képen.:)

    VálaszTörlés
  2. Szuper!:) Én ugyan zöld zöldbabból szeretem leginkább, de nagyon guszta a Tiéd is, Maria!
    Kellemes, hűsölős hétvégét!!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Gizi, tényleg nagyon finom szaftos volt :)!

    Roza - köszi!!
    Neked is kellemes hétvégét kívánok :)!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Mellissina2 - finom is volt!

    VálaszTörlés