2012. június 14., csütörtök

Zöldborsópaprikás csirkemellel










Az utolsó adag friss zöldborsóra is sor került ma a hűtőből. Borsópörköltet akartam főzni belőle. Bár ez felénk nem volt "divatos" étel, vagyis a mi családunkban soha nem főztünk ilyet, Párom családjánál - Szolnok megyében - rendre elkészült a borsó szezonban, persze mindig nokedlivel. Aztán eszembe jutott, hogy ragadozóimnál ez biztosan ki fogja verni a biztosítékot. Hogy se hús, se nokedli?? (Mert nem volt sem időm, sem hangulatom a nokedlivel bíbelődni.)  Ezért a jól bevált Jolly Jokerhez, a csirkemellhez folyamodtam segítségért.  A kockázott csirkemell filé éppen jól illett a borsó mellé, sűrű dicséretek közepette úgy ették, hogy öröm volt nézni :)!


Hozzávalók: 2 fej közepes hagyma, 1 szép tv paprika, kevés olaj, 75 dkg friss borsó, 50 dkg csirkemell filé, 1-1 fehér kanál ételízesítő és só, 1 kávéskanál őrölt bors, 3 fehér kanál fűszerpaprika (az enyém enyhén csípős volt), kb. 8 dl forró víz, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, a habaráshoz: kb. 1 dl tejszín, 2 púpos teáskanál keményítő, fél dl hideg víz, és kb. még 1-1,5 dl meleg.


köret: 1 csomag szarvacska tészta, 1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, kevés olaj


A hagymát és a tv paprikát apró kockákra vágtam, csakúgy, mint  a  csirkemellet, csak azt nagyobb kockákra. Kevés olajon először a hagymát és paprikát dinszteltem üvegesre, aztán a megmosott, jól lecsepegtetett borsó következett. Addig pároltam, míg jól átforrósodott, ekkor tettem bele a kockázott csirkemellet. Olyan forró volt a borsó, hogy a húskockák pillanat alatt kifehéredtek. Csak ezután fűszereztem sóval, ételízesítővel, őrölt borssal, és a felaprított petrezselyemzölddel. Néhány percig még így pároltam, aztán rátettem a fűszerpaprikát is, és forró vízzel felengedtem. Lefedve főztem kb. 20-25 percig, míg a borsó és a hús is megpuhult. Ekkor habarást készítettem tejszínből, keményítőből és hideg vízből, kevés meleg vizet is hozzáadva simára kevertem és a pörkölthöz adtam. Már csak kb. 2 percig forraltam és elkészült. 


Amíg a paprikás főtt, Zepter módszerrel megfőztem a tésztát is és a paprikás elkészülte után azonnal tálaltam. Nagyon finom volt, bátran merem ajánlani mindenkinek :)!!












4 megjegyzés:

  1. Marcsi ! Azért látom, hogy nem mernél beiktatni egy húsmentes napot :))))))
    Így van ez, ha a család nagyon húsevő. Nálunk meg épp a fordított helyzet áll fenn. Állandóan azon kell agyalnom, hogy milyen húsnélküli kaját találjak ki.
    Sajna a borsó nálam kiesik, pedig milyen jól néz ki a tányérodon. Jól összehoztad :))

    VálaszTörlés
  2. Viki - én el vagyok hús nélkül, sőt direkt beiktatok magamnak teljesen hús nélküli napokat. Sajna a fiúknak csak akkor teljes az étel, ha hús, vagy valamilyen húskészítmény is van benne, vagy mellé. A főzelékeket én pl. mindig feltét nélkül eszem (mert kár elrontani bármilyen húsneművel az élvezetet), a fiúk csak addig eszik, míg van hozzá valami. Egy falattal se többet.
    Sajnálom, hogy a borsót nem bírod, pedig olyan finom!
    Köszönöm:D!!

    VálaszTörlés
  3. Nálunk darált hússal készül, úgy ismerem. Illetve anyukámtól úgy tanultam. Nagyon finom, főleg a frissen kifejtett zsenge borsóból.:o)

    VálaszTörlés
  4. Ahogy írtam is, ezt az ételt mi nem főztük otthon, csak Páromék családjában főzték, de ott mindig hús nélkül. Biztos vagyok benne, hogy darált hús turbózással is olyan finom, amilyen csirkemellel volt:).

    VálaszTörlés