2012. június 4., hétfő

Tökfőzelék zsenge tökből











És amire már nagyon régen vágytam, most végre elkészült, finom zsenge tökből rengeteg kaporral, tejföllel isteni tökfőzeléket főztem. Olyan zsenge tök kell hozzá, aminek a héját körömmel meg lehet karcolni. Annak a magjai olyan puhák, hogy az egész tök - a vékony héja kivételével - ehető. 


Hozzávalók: 1 zsenge tök, 1 csapott fehér kanál só, 1 dl forró víz, 1 nagy csokor kapor, 2 csapott evőkanál keményítő, kb. 1 dl hideg víz, 5-6 evőkanál tejföl, (ha szükséges, még pici só).


A tököt zöldséghámozóval nagyon vékonyan megtisztítottam, aztán hosszában és keresztben is ketté vágtam,  hogy jobb legyen rajta a fogás. Nagy lyukú reszelőn magostól mindenestől lereszeltem, bele egyenesen a főző edénybe. Öntöttem alá kb. 1 dl forró vizet, sóztam és főni tettem. Míg felforrt összevágtam a nagy csokor megmosott kaprot, azt is hozzáraktam. Forraltam kb. 3-4 percig, aztán hideg vízből és keményítőből habarást kevertem, beleöntöttem, végül a tejfölt kanalaztam bele. Megkóstoltam, kellett még bele pici só, 1-2 perc forralás után már ehettem is (tiszta szerencse, hogy csak én szeretem a családban - illetve Középsőm szereti még, de Ő most messze van - így mind az enyém :D!!)










5 megjegyzés:

  1. Te kis mohó! Képes voltál megenni az egészet?:-)) Egészségedre! Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Á dehogy!! Ennyit nem lehet egyszerre megenni, csak annak örültem, hogy mind az enyém lesz. Holnap hidegen is eszek belőle, úgy is imádom!!

    VálaszTörlés
  3. Mi is nagyon szeretjük.
    Akkora képet raktál fel,hogy majdnem belekanalaztam.
    Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
  4. Köszi Mónika! Szeretem a nagy képeket, mert jól meg lehet nézni rajta az ételt:)

    VálaszTörlés
  5. Végre egy finom tökfőzelék amiben a zsenge tök és nem a hagyma érződik!

    VálaszTörlés