2012. június 7., csütörtök

Mai ebédünk: Tejfölös karalábéleves, sajtos csusza pirított kolozsvári szalonnával


A tejfölös karalábélevest hasonló módon főztem, mint ITT már leírtam, a következő hozzávalókból: 


2 nagyobb, zsenge karalábé kockára vágva, 1 szál új petrezselyemgyökér, 2 szál sárgarépa, mindkettő kettévágva és felkarikázva, 1 kisebb fej hagyma felaprózva, 1-2 evőkanál olaj, néhány szál petrezselyem és zeller zöld apróra vágva, 1,5 csapott fehér kanál ételízesítő, 1,5 csapott fehér kanál só (vagy mindkettő ízlés szerint), őrölt bors, 3 liter forró víz, kb. 1-1,5 dl hideg víz, 3 evőkanál keményítő, 5 evőkanál tejföl, 4 félmarok betűtészta.












A sajtos csuszához csak meg kellett pirítani 25 dkg vékony csíkokra vágott kolozsvári szalonná










(pici olaj kellett alá, mert alig sült ki belőle zsiradék), szokásos módon megfőzni 50 dkg fodros nagykocka tésztát, a főtt tésztára  kanalazni 3-4 evőkanálnyit a szalonna zsírjából, összekeverni, tányérra szedni, tejföllel meglocsolni, ráreszelni a sajtot, pirított kolozsvári szalonnával megkoronázni és már kész is :)









4 megjegyzés:

  1. Túrós csúszát és sajtos tésztát már sokszor ettem, de sajtos csúszáról még nem hallottam. Bár miért ne lehetne, végtére is, nem az elnevezésen múlik. Ahogy elnézem, nagyon guszta, s csak is finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Hobbychef - teljesen úgy készül, mint a túrós csusza, a tészta is szalonnazsírral van meglocsolva. Épp csak túró nem volt itthon. Ezért a többség reszelt sajttal ette, Apa viszont csak tejföllel, mert utálja, ha olvad a sajt a tésztán. Ugyanolyan finom, hidd el :)!!

    VálaszTörlés
  3. Nálam még az epres gyümölcssaláta képe látható és mire ideértem már ez a finom leves és csusza fogadott. Végigkóstoltam, és most megyek gyümölcssalátát enni. Nálunk a sütőben összesütött sajtos tészta a menő, de legközelebb csuszának csinálom meg, jó ötlet.:)

    VálaszTörlés
  4. Biztos az összesütött sajtos tészta is nagyon finom, de így is az :)!

    VálaszTörlés