2012. június 13., szerda

Petrezselymes-tejszínes zöldborsó főzelék (sós)










Nem bírom, ezért nem szeretem az édes ételeket. Gyerekkoromban Anyukám minden főzeléket édesen főzött, a zöldbabot, a zöldborsót, a sárgarépát. Én mindent átalakítok sósra, mert egyszerűen rosszul vagyok az édes ételektől. Most hosszú idő után először - mert családom ki nem állhatja - főztem egy egyszemélyes adag isteni petrezselymes-tejszínes zöldborsó főzeléket a Szüleimtől kapott friss, zsenge borsóból, tej és cukor nélkül, és természetesen sósan :).


Hozzávalók (1 személyre): 1,5-2 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg zsenge friss zöldborsó, 6-8 szál petrezselyemzöld, 2 kávéskanál ételízesítő (vagy só ízlés szerint), 2,5 dl forró víz, kb. 3 evőkanálnyi tejszín, 1 púpos teáskanál keményítő, kb. 1-1,5 dl meleg víz, illetve szükség szerint. 


A margarinon megdinszteltem a friss zöldborsót az ételízesítővel és az összevágott petrezselyemzöld felével, aztán felöntöttem 2,5 dl forró vízzel és lefedve, takarékon puhára főztem. Amikor a borsó megpuhult, elkevertem a keményítőt tejszínnel, majd kevés meleg vízzel és besűrítettem vele a főzeléket. Pici meleg víz még kellett hozzá. Amikor főtt kb. 1 percig, hozzáadtam még a maradék összevágott petrezselyemzöldet, jól elkevertem, hogy átforrósodjon és azonnal tálaltam. Isteni volt, pillanatok alatt el is tüntettem. 









2 megjegyzés: