2012. június 16., szombat

Padlizsánnal, sonkával, virslivel, töltött cukkini kaprosan








Még a múlt hét végén vettem  cukkinit és szép feszes padlizsánt, az Aldiban -  mert szépek voltak és az áruk is  nagyon kedvező volt -,  azzal a szándékkal, hogy a héten készítek belőlük valami finomságot. Aztán a hét végén Szüleimtől kapott "ez meg az"  felülírta az elképzelésemet, nyugodtan mondhatom, hogy borsó, meggy és uborka uralta az elmúlt hetet, ami persze jó volt, csak így megmaradtak ezek a zöldségek. Ma előszedtem őket a hűtő zöldséges rekeszéből, hogy még mielőtt a feledés (és romlás) homályába merülnek legyen belőlük valami finomság. Gondolkodtam rántott  zöldségekben is, de aztán leszavaztam, és a töltött mellett döntöttem. A cukkini íze viszont nem olyan intenzív, hogy belőle legyen a töltelék, ezért inkább az lett a töltendő, amibe végül a padlizsános töltelék került. És hogy ragadozóim se reklamálhassanak sonka és virsli is került a töltelékbe, ami még gazdagabbá tette, de szerintem anélkül is nagyon finom lett volna.


Hozzávalók: 4 db közepes zsenge cukkini, 2 db közepes feszes padlizsán, 1 fej hagyma, kevés olaj, ételízesítő, só és bors ízlés szerint, 1 főzőtasak (12,5 dkg) paraboiled rizs, 10 dkg sonka, 3 szál virsli (füstölt Frisli), 1 csokor kapor (a fagyasztóból), 5 dl víz,  2 egész nyers tojás, 1 pohár nagy poharas, 20 %-os tejföl.













Legelőször megmostam a cukkiniket, kettévágtam, belsejét kikapartam, úgy, hogy kb. 4-5 mm-es fala maradjon. A cukkini belsejét apróbbra vágtam, és félretettem, a kikapart cukkiniket besóztam és szűrőbe leborogattam a mosogató fölött, hogy kifolyhasson a nedve. Utána meghámoztam és apróra vágtam a padlizsánt, majd a hagymát. Aztán a hagymát kevés olajon üvegesre dinszteltem,  ráraktam a feldarabolt padlizsánt, megszórtam 1 csapott fehér kanál ételízesítővel hozzáraktam a cukkini összevágott belsejét, tettem még rá pici sót, borsot, kb. 2,5 dl vizet és pároltam pár percig. Aztán hozzáadtam a rizst is, további 2,5 dl forró vizet és fedő alatt pároltam tovább. Néhány perc elteltével beletettem a kisebb csíkokra vágott sonkát, az apró kockákra vágott virslit, és a felaprózott kapor felét (inkább a vastagabb szárrészeket, a zsenge leveleket meghagytam a tejfölbe). Addig pároltam, míg a rizsszemek megduzzadtak és az összes lé eltűnt a töltelék alól. Ekkor pici sóval elhabartam két egész nyers tojást, és a masszához kevertem. Szinte azonnal összeállt, így elzártam alatta a tűzhelyet. A besózott cukkiniket szárazra töröltem konyhai törlőpapírral, aztán sütőpapírral kibélelt tepsibe raktam mindet, majd beléjük halmoztam a tölteléket. Egy kevés kimaradt, azt a tepsi sarkába kupacoltam. A zsenge kaporleveleket belekevertem a tejfölbe és minden cukkini tetejét bevontam a kapros tejföllel, legvégül a kimaradt töltelékre is jutott kevés belőle. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 35 percig sütöttem (lefedés nélkül), amíg a cukkini is megpuhult a kapros tejföl pedig szép barnára pirult. Közben megtisztítottam néhány krumplit és két részletben megsütöttem köretnek. Azt hittem nagyobb ellenállást fog tanúsítani a család, de végül nagyon kedvező fogadtatása volt a padlizsános-sonkás-virslis töltött cukkinimnek :),  Párom mindössze annyit jegyzett meg "negatívumként", hogy túl kapros. Én meg mondtam neki, hogy kaporból soha nem elég :)... (csak az a baj, hogy Ő nem nagyon szerei a kaprot). Azért nagyon boldoggá tettek, mert megették az adagjukat,  már csak Legnagyobbikomé van meg (Ő megint horgászni van, remélem hoz valami finom halat holnapra).
















3 megjegyzés:

  1. Istenem milyen ötletes kombináció!
    Bocs hogy lekéstem az estéli vonatot de magánrepülővel jövök hozzád vacsizni Mária kedves, olyan finomságot főztél megint!!!!

    VálaszTörlés
  2. Én szeretem az Aldit, szépek a zöldségei, gyümölcsei. Egy kulturált áruház és nincs tömeg. Nagyon sok finomságot rejtettél az ételbe, finom lehetett!

    VálaszTörlés
  3. Juci, köszönöm, rendben, várlak :)!

    Illéskrisz - tényleg érdemes oda is benézni. Szerencsére itt Szegeden egykupacon van a Lidl, Aldi és Tesco, kocsival kb. fél-1 percre egymástól, úgyhogy Legkisebbikemmel pillanatok alatt az összeset be tudjuk járni, és mindent ott veszek meg, ahol a legszebb, legfrissebb és legolcsóbb :)!
    Kicsit tartottam a fogadtatástól, de legnagyobb örömömre mindenki falta kóstolás után. Legnagyobbikomnak is nagyon ízlett :D!!

    VálaszTörlés